Reflexions sobre les Constitucions de Catalunya

(Article publicat originalment al portal del Cercle Català d’Història, el desembre de 2022).

Tradicionalment, un estat que tracta d’esborrar la identitat d’un territori ocupat, se centra especialment en la llengua i en la història. En el cas de Catalunya, això no és una excepció, i ho podem comprovar dia rere dia amb la pressió a què estan sotmesos aquests dos aspectes tan fonamentals.
En els darrers dies, s’ha commemorat l’aprovació d’una Constitució espanyola, que a banda d’estar desbordada, simbolitza qualsevol cosa excepte una democràcia plena. Enmig de tot aquest debat i caient com sempre en el parany, els catalans oblidem un dels monuments més grans creats per aquesta nació en plena època medieval: les seves constitucions, que a banda de ser el fonament d’aquell estat medieval, es convertí alhora, en tot un monument jurídic, a l’alçada de les més avançades del món.
Fet aquest preàmbul, i atenent a què justament el dijous dia 15 de desembre, el Cercle Català d’Història, celebrarà una nova edició de la seva habitual tertúlia-virtual, és aquest, un bon moment per escalfar els motors del debat. Per a fer-ho, hem escollit un dels moltíssims textos acadèmics espanyols, que s’han escrit al voltant de les constitucions catalanes. En aquest cas, ens referim a un breu resum d’un article publicat a la revista Espacio, tiempo y Forma, de la Facultat de Geografia y Historia de la UNED.

Llegir més…!

Deja un comentario