h1

L’autor

En l’actualitat en Joaquim és:

  • President del Cercle Català d’Història (CCH)
  • Copropietari de l’empresa MÍTIC Gestió Cultural
  • Editor de la revista digital El Far de l’Empordà
  • Coordinador del projecte Discovering Columbus

b7eDes de l’any 2008 en què fundà el Cercle Català d’Història (CCH), és el president de l’entitat i des de molt abans promotor cultural, investigador i analista especialitzat en control i manipulació de la història. Actualment, és també cofundador i responsable comercial de l’empresa MÍTIC Gestió Cultural, empresa innovadora en el camp de la cultura i de la recerca i difusió del patrimoni històric català.

En el període 2004-2008, va estar membre del patronat de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya (FEHC) alhora que responsable de l’àrea de difusió i noves tecnologies de l’entitat. D’aquesta època destaca la tasca realitzada en la cerca de nous valors en el camp de la recerca historiogràfica, feina que a hores d’ara ha donat com ha resultat, autors ja consolidats amb obres importants publicades.

També és cofundador i actual editor de la revista El Far de l’Empordà, revista digital mensual d’actualitat i d’informació cultural del Baix Empordà. Publicació que en el poc temps que té de vida, ha assolit un molt important nombre de lectors que l’han consolidat com una de les millors novetats en premsa digital.

En l’àmbit de la recerca, la investigació i la seva difusió, és la prioritat principal de la feina que es desenvolupa des del Cercle Català d’Història, i el fet d’haver aconseguit fer-la arribar al públic, és una de les fites més importants obtingudes. Pel que fa a la creació,i disseny i noves tecnologies, he estat el creador de portals de caràcter històric com histocat.cat i cch.cat, de caire empresarial com mitic.cat, la nostra revista elfardelemporda.cat, les nostres rutes discoverincolumbus.com i de blocs com “Cathalonia” o el desaparegut “Cròniques d’una nació”.

En l’àmbit de la iniciativa cultural, ha estat l’impulsor d’esdeveniments com el “Cicle de Conferències sobre la Marina Catalana”, de caràcter anual i que es va celebrar al Baix Empordà (des del 2009); de les Tertúlies de caràcter històric al “Cafè de l’Òpera”, que es celebren a la capital catalana (des del 2009); de diferents rutes guiades a peu que s’ofereixen generalment a Barcelona i en algun altre indret del territori (des del 2008); coproductor i guionista de reportatges com el de caràcter històric, “El Port de Pals” (2008); col·laborador en el reportatge del CANAL HISTÒRIA titulat “Barcelona Oculta”; i coautor d’exposicions com, “Cristòfor Colom: L’Enigma al descobert” (2012).

Altres iniciatives han estat la d’organitzar cursos d’història de Catalunya en forma de conferències arreu del país; organització de recreacions teatrals com l’ “Homenatge a l’Almirall Cristòfor Colom i a la Marina Catalana” que es ve celebrar a Pals des del 2008 o “Terra de Pirates” a Palamós (2011 i 2012), l’organització de certàmens gastronòmics com el “Menú: L’Amèrica de Colom” (2010) en el que també hi participà el Prof. Jaume Fàbrega, etc.

Cal fer un esment especial, a l’impuls donat des del Cercle Català d’Història, a les excavacions arqueològiques realitzades al voltant de la “Torre Mora” de Pals (Baix Empordà), i que han posat en relleu l’existència d’un nucli de població al s. XV que ara finalment ha estat protegit per la Generalitat de Catalunya. Un pas més en les recerques colombines que es duen a terme.

Actualment treballa en projectes com el d’un llibre de divulgació, una investigació al voltant de documents falsos relatius a la descoberta d’Amèrica i que ja fou introduït amb una ponència en un congrés internacional, o la creació de xarxes de municipis, orientat a la difusió i promoció del patrimoni històric i cultural propi per aplicar-lo al camp del turisme de qualitat. L’aplicació del turisme cultural a les noves tecnologies digitals, és també un dels camps prioritaris de cara a propers projectes.

El passat 2012 va estat un dels tres ponents enviats pel Cercle Català d’Història al 54 Congrés Internacional d’Americanistes que es va celebrar entre el 16 i el 20 de juliol a Viena, Àustria. El títol de la ponència presentada va ser, “La manipulació documental sobre els fets del descobriment d’Amèrica: L’exclusió de la corona Catalano-aragonesa”, i formà part del simposi dedicat a “El paper principal de Catalunya i la Corona d’Aragó en el descobriment d’Amèrica: aportacions inèdites”.

Anuncis

One comment

  1. Hola company es admirable loa tasca que porteu a terme.. t’he conegut atraves d’un correu que m’ha enviat en Jordi Salat

    et felicito i t’encoratjo a seguir en xarxa per la Renaixensa històricaEls comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: