L’autor

b7eÉs graduat en Història, Geografia i Història de l’Art per la UOC i UdL. Des de l’any 2008 en què fundà el Cercle Català d’Història (CCH), és el president de l’entitat i des de molt abans promotor cultural, investigador i analista especialitzat en control i manipulació de la història. També ha estat cofundador i responsable comercial de l’empresa MITIC Experience, empresa innovadora en el camp de la cultura i de la recerca i difusió del patrimoni històric català.

En el període 2004-2008, va ser membre del patronat de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya (FEHC) alhora que responsable de l’àrea de difusió i noves tecnologies de l’entitat. D’aquesta època destaca la tasca realitzada en la cerca de nous valors en el camp de la recerca historiogràfica, feina que a hores d’ara ha donat com ha resultat, autors ja consolidats amb obres importants publicades.

També va ser cofundador i editor de la revista El Far de l’Empordà, revista digital mensual d’actualitat i d’informació cultural del Baix Empordà. Publicació que en el poc temps que té de vida, va assolir un molt important nombre de lectors que la van consolidar com una de les millors novetats del moment en premsa digital.

En l’àmbit de la recerca, la investigació i la seva difusió són la prioritat principal de la feina que es desenvolupa des del Cercle Català d’Història, i el fet d’haber aconseguit fer-la arribar al públic, ha significat que aquesta sigui una de les fites més importants obtingudes. Pel que fa a la creació,i disseny i noves tecnologies, he estat el creador de portals de caràcter històric com histocat.cat i cch.cat, de caire empresarial com mitic.cat, o la revista elfardelemporda.cat, i el portal de les nostres rutes discoverincolumbus.com així també com de blocs com Cathalonia o “Cròniques d’una nació”.

En l’àmbit de la iniciativa cultural, ha estat l’impulsor d’esdeveniments com el “Cicle de Conferències sobre la Marina Catalana”, de caràcter anual i que es va celebrar al Baix Empordà (des del 2009); de les Tertúlies de caràcter històric al “Cafè de l’Òpera”, que es celebren a la capital catalana (des del 2009); de diferents rutes guiades a peu que s’ofereixen generalment a Barcelona i en algun altre indret del territori (des del 2008); coproductor i guionista de reportatges com el de caràcter històric, “El Port de Pals” (2008); col·laborador en el reportatge del CANAL HISTÒRIA titulat “Barcelona Oculta”; i coautor d’exposicions com, “Cristòfor Colom: L’Enigma al descobert” (2012).

Altres iniciatives han estat la d’organitzar cursos d’història de Catalunya en forma de conferències arreu del país; organització de recreacions teatrals com l’ “Homenatge a l’Almirall Cristòfor Colom i a la Marina Catalana” que es ve celebrar a Pals des del 2008 o “Terra de Pirates” a Palamós (2011 i 2012), l’organització de certàmens gastronòmics com el “Menú: L’Amèrica de Colom” (2010) en el que també hi participà el Prof. Jaume Fàbrega, etc.

Cal fer un esment especial, a l’impuls donat des del Cercle Català d’Història, a les excavacions arqueològiques realitzades al voltant de “Radio Liberty” a Pals (Baix Empordà), i que han posat en relleu l’existència d’un nucli de població al s. XV que ara finalment ha estat protegit per la Generalitat de Catalunya. Un pas més en les recerques colombines que es duen a terme.

Actualment treballa en projectes com el d’un llibre de divulgació destinat al públic sudamericà, una investigació al voltant de documents falsos relatius a la descoberta d’Amèrica i que ja fou introduït amb una ponència en un congrés internacional, o la creació de xarxes de municipis, orientat a la difusió i promoció del patrimoni històric i cultural propi per aplicar-lo al camp del turisme de qualitat. L’aplicació del turisme cultural a les noves tecnologies digitals, és també un dels camps prioritaris de cara a propers projectes.

El passat 2012 va estat un dels tres ponents enviats pel Cercle Català d’Història al 54 Congrés Internacional d’Americanistes que es va celebrar entre el 16 i el 20 de juliol a Viena, Àustria. El títol de la ponència presentada va ser, “La manipulació documental sobre els fets del descobriment d’Amèrica: L’exclusió de la corona Catalano-aragonesa”, i formà part del simposi dedicat a “El paper principal de Catalunya i la Corona d’Aragó en el descobriment d’Amèrica: aportacions inèdites”. De igual manera, també va ser un dels participants en el 56 Congrés Internacional d’Americanistes celebrat entre el 16 i el 20 de juliol de 2018 a Salamanca (Espanya). La ponència presentada va dur per títol: “Técnicas científicas y policiales aplicadas al Descubrimiento de América: ¿Cristóbal Colón, misterio o cuestión de Estado?”.

En altres moments de la seva vida professional, ha estat durant molt anys, dedicat al camp de l’electrònica i la informàtica, essent responsable durant més d’una dècada del departament de disseny assistit per ordinador (CAD) de circuits impresos dedicats a les telecomunicacions, a l’empresa britànica, Trend Communications, situada a Barcelona. A això cal afegir-li també una experiència superior a 10 anys en la gerencia de locals destinats a l’hosteleria.

Contacte: joaquim.ullan@gmail.com / @joaquim_ullan

Un comentario sobre “L’autor

  1. Hola company es admirable loa tasca que porteu a terme.. t’he conegut atraves d’un correu que m’ha enviat en Jordi Salat

    et felicito i t’encoratjo a seguir en xarxa per la Renaixensa històrica

Los comentarios están cerrados.