h1

Veto i censura des del món acadèmic català?

Març 18, 2019

Mapa de Ramon Yndar. “Mapa de Cataluña dividido en sus actuales provincias / por D. Ramon Yndár. Arreglado nuevamente en 1859”. ICGC.

No es pot pretendre per part d’historiadors acadèmics, “desmuntar certes coses” com la tesi de la Catalanitat de Colom o la possible sortida de l’expedició des del port de Pals en lloc de Palos (Huelva), a través d’un article d’opinió o entrevista sense base, i fer-ho sense ser aquests, investigadors especialitzats en la temàtica colombina i sense haver realitzat mai cap aportació pròpia, documental o arxivística nova i inèdita que no sigui només, la de donar suport a tot allò que diu la “Història oficial Espanyola“.

Una història colombina espanyola defensada per historiadors catalans amb enorme desconeixement d’un tema que no han treballat mai, enfront dels més de 100 anys de recerca d’investigadors especialitzats de diversos països, especialment catalans, i davant també de la ingent quantitat de documents en arxius catalans i internacionals que demostren la participació de Catalunya i dels catalans, en molts episodis de la Descoberta d’Amèrica, no deixa de sorprendre, alhora que fa pensar en quina raó deu haver-hi per tant d’èmfasi en la defensa d’aquesta “història oficial espanyola“.

Tampoc s’entén que el món universitari català no tingui gens d’interès a fer una revisió a fons de la història feta i escrita per Espanya sobre Amèrica, la qual en bona part, es basa en treballs altament criticats per França i d’altres països durant el s. XIX. Aquests països al·leguen el poc rigor dels estudis espanyols sobre el nou continent i critiquen a l’espanyola, com una historiografia basada en dades extretes de llibres provinents de copistes, en treballs de molt mala qualitat i basats tots ells en documents la major part dels quals són còpies o trasllats donat que els originals estan desapareguts. Una amalgama de dades i corpuscles diversos, de poc rigor i amb una base feble. Aquest és doncs el rigor a què fan al·lusió els historiadors crítics?

També defensen un origen genovès contraposat a la catalanitat demostrada per Luís Ulloa als anys 20-30, en el fòrum internacional americanista més important del món, el Congrés Internacional d’Americanistes on l’erudit demostrà que l’origen de Colom era sense cap mena de dubte, català. Per cert, l’il·lustre investigador també rebé els atacs de la premsa estatal i d’una part del món acadèmic espanyol i català que anaven de la mà en aquells anys.

Pel que fa a la polèmica del port de Pals, recordar també que de manera sorprenent, continuen negant l’existència del mateix, quan està demostrada a través de documents o fonts primàries principalment de l’Arxiu de la Corona d’Aragó però també amb documentació i fonts diverses d’altres arxius. Aquest port ja és documentat des del s. XIII fins al s. XVIII. Per tant, la documentació existeix.

Actualment, hi ha un port documentat i tenim el jaciment de la vila marinera de Pals, protegit a instàncies del CCH per part de la Generalitat de Catalunya, descobert l’any 2011 i que actualment estem estudiant, molt probablement, amb properes novetats.

Així doncs, cal entendre que el món acadèmic o millor dit, una part d’ell, promou la censura i el veto dins l’àmbit de la recerca colombina?

Espero que aquesta no sigui la finalitat perquè en cas contrari, seria un escàndol.

Eva Sans
Cap de recerca del Cercle Català d’Història
www.cch.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: