h1

Bernat de Santa Eugènia, Senyor de Torroella

Abril 10, 2016

Cavaller, governador de Mallorca i col·laborador íntim de Jaume I.

Imatge_n04_1

Retrat imaginari de Bernat de Santa Eugènia que es troba a la casa consistorial de Santa Maria del Camí a Mallorca, vila fundada per l’esmentat senyor de Torroella.

El 31 de desembre de 1229, el rei En jaume I aconseguia conquerir Madina Mayurqa (Palma) i amb ella començava la fi del poder almohade a les illes. A partir d’aquell moment, el domini dels reis catalans sobre Mallorca encetava l’expansió medieval catalana, tan per terra (València) com per la mediterrània (Sícilia, Sardenya, Atenes, Neopàtria, Nàpols, etc) i que culminarà creuant l’Atlàntic cap a America fins a deixar en mans de Carles I un vast imperi.

Com en la millor de les epopeies bèliques, molts foren els cavallers protagonistes de la conquesta: En Berenguer II de Palou, Guillem de Montgrí, Aspàreg de la Barca, Bernat des Coll, Nunó Sanç I de Roselló, Guillem II de Bearn, Hug IV d’Empúries, Ramon de Montcada, etc, però avui ens detindrem en un d’ell, en Bernat de Santa Eugènia.

Bernat era fill de Pere de Torroella, senyor de Torroella de Montgrí, i germà de Ponç Guillem de Torroella, entre d’altres. Prengué el cognom de Santaeugènia, pel fet d’haver-se refós amb la seva família una branca dels Santaeugènia de Berga i d’haver-ne heretat els béns. A causa de la mort el 1228 del seu germà gran, heretà Torroella de Montgrí, i per això és conegut també per Bernat de Montgrí i de Santaeugènia. Participà en la conquesta de Mallorca al capdavant de 30 cavallers i li correspongué un lot de 154 cavalleries en el repartiment. Per la seva actitud heroica, el rei En Jaume I el nomenà governador de l’illa, i s’encarregà de reduir els petits reductes sarraïns que encara hi quedaven.

Imatge_n04_2

Actual església de Santa Maria d’Ullà (Fotografia de Carlos Pino).

Uns anys més tard, el 1235, emprengué amb el seu germà Guillem de Montgrí la conquesta d’Eivissa, i anà després també al setge de València, on rebé donacions a l’horta de la ciutat. En estreta col·laboració amb el rei En Jaume I, intervingué en tots els afers polítics importants del país fins l’any 1262. Amb la confiança del rei guanyada, aquest li concedí en feu el castell de Pals, edificació que posteriorment i a causa de la mort del seu fill Ponç Guillem de Torroella, l’hereterà la seva filla Sança de Santaeugènia, casada amb el vescomte Guerau VI de Cabrera.

Home prominent del regnat del rei Jaume, va morir a Torroella de Montgrí el 1269. Les seves restes van ser enterrades a la canònica de Santa Maria d’Ullà, on descansa per sempre més.

Joaquim Ullan
Publicat a la revista El Far de l’Empordà – Núm.4

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: