h1

El descobriment d´Amèrica

Abril 2, 2014
Suplantació de Pals per Palos

Suplantació de Pals per Palos

Carta de Josep Baella I santa. girona.

El port de Pals i el riu Ter, després de la Guerra de Successió, Catalunya i la resta de regnes de la Corona d´Aragó, van passar a pertànyer al regne de Castella per dret de conquesta.

De Academia et Doctis Viris Hispaniae és un llibre del 1553 que, referint-se al primer viatge de Cristòfol Colom, diu: «Un cop guanyades les Columnes d´Hèrcules, pel mar anomenat Oceà Atlàntic i Gran, naveguen feliçment per les Antípodes». Pels antics navegants, les columnes d´Hèrcules era l´actual estret de Gibraltar. Sortint de Palos no s´ha de creuar l´estret de Gibraltar. Sortint de Pals, sí.

La investigadora Eva Sans ha trobat a l´Arxiu de la Corona d´Aragó un albarà amb un segell sigil·logràfic de la cort de la Batllia del Castell de Pals datat a 29 de juliol de 1406, on fa referència a un patró de llagut, de Palamós, el qual hauria carregat «al Port de Pals» una saca de farina per descarregar a Barcelona.

Al segle XVIII, el Consejo del Reino, amb l´excusa d´evitar inundacions, va fer desviar el riu Ter tan al sud com va poder. Els al·luvions del riu Ter cap al port de Pals es van encarregar d´esborrar-lo del mapa. Nicolas de Fer, per encàrrec de Lluís XIV de França, va fer un mapa de la zona l´any 1705, on s´observa la localitat de Pals amb una gran badia, inexistent avui en dia, i la desembocadura del riu Ter davant les illes Medes.

Es va pretendre l´eliminació física del port de Pals? Per què?

El regne de Castella, sense tradició marítima, i amb la Capital a 500 o 600 quilòmetres de la costa, resulta que descobreix Amèrica?

Font:
Carta publicada al Diari de Girona el 31/03/14

Recomanem:
El port de Pals (Per Eva Sans i Narcís Subirana)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: