h1

D’Almansa a Utrecht (1707-1713)

Octubre 30, 2013

nov_josep_cataUs presentem la tercera conferència del Cicle organitzat pel Cercle Català d’Història, que porta per títol “Catalunya, història d’una independència. Abans i després de 1713”.

Aquesta tercera conferència anirà a càrrec de l’escriptor i investigador Josep Catà, i el títol de la mateixa serà “D’Almansa a Utrecht (1707-1713)”.

En aquesta ocasió, el lloc escollit per a la celebració de l’acte, serà la Sala dels Atlants del Reial Cercle Artístic de Barcelona al c/ Arcs núm.5, i tindrà lloc el proper dijous 7 de novembre a les 19h.

En Josep Catà, és un dels màxims especialistes del nostre país en tot l’àmbit de la Guerra de Successió. Entre d’altres, és coautor de llibres com “La Traïció Anglesa”, “25 presos polítics de 1714”, “Repressió borbònica i resistència catalana: (1714-1736)” i “Absolutisme contra pactisme. La Ciutadella de Barcelona (1640-1704)”.

L’acte serà presentat per la cap de recerca del Cercle Català d’Història, Eva Sans.

Breu sinopsi de la conferència:

guerra“Els sis anys que van de la batalla d’Almansa (1707) fins a la signatura dels Tractats d’Utrecht, i de l’Hospitalet (1713) són els més transcendentals de la Guerra de Successió. D’una situació de col.lapse total per a la causa borbònica es passarà, per diferents factors que s’explicaran durant la conferència, a la consolidació de Felip V en el tron hispànic i a la creació de les bases de l’imperi colonial britànic.

La política de Felip V va experimentar, a partir de 1709, un gir copernicà respecte al seu aliat i mentor Lluís XIV de França, cosa que li va permetre l’acostament i, després, l’acord amb el principal dels seus enemics, la monarquia anglesa. L’artífex més important d’aquest èxit fou el comte de Bergheyck, polític i diplomàtic d’origen flamenc. Personatge important en la darrera embranzida diplomàtica que va permetre l’acord amb Anglaterra fou el marquès de Monteleòn, ambaixador de Felip V a Londres.

Tot plegat conclogué amb la sortida dels exèrcits aliats del territori català. Catalunya quedava sola davant dels exèrcits de les Dues Corones borbòniques.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: