h1

El Memorial de Greuges de 1760

Octubre 17, 2013

El cas del segle XVIII és idèntic al del segle XXI. Per tant, la Castella autoritària continua amb els mateixos plans tal com la documentació històrica mostra.

EL MEMORIAL DE GREUGES DE 1760

greugesMig segle més tard d’haver-se acabat la guerra de Successió, el fill de Felip V, Carlos III, va accedir al tron d’Espanya i amb aquest motiu va convocar a l’any 1760 les primeres Corts Generals unificades…

En aquestes Corts, els representants de l’Antiga Corona d’Aragó, sense qüestionar en absolut el règim borbònic, hi van presentar el que avui es coneix com el Memorial de Greuges de 1760.

El Memorial es queixa del monopoli del poder del Consell de Castella i els castellans a la Corona d’Aragó. Mostra el greuge de la impossibilitat que els catalans puguin accedir als càrrecs de Castella, mentre que els castellans tenien totes les portes obertes per accedir al funcionariat als Països Catalans amb la ignorància total de la llengua catalana.

En relació amb la llengua catalana, aquest memorial argumentava que els càrrecs relacionats amb l’administració de justícia havien de ser ocupats als Països Catalans per gent del país perquè els documents escrits fins a la Nova Planta eren escrits en català i els funcionaris castellans no els entenien.

Carles III va fer molt poc cas d’aquest memorial.

Sobre les reivindicacions lingüístiques, la seva reacció va ser eliminar de l’ensenyament a primària i secundària la llengua catalana amb la Reial Cèdula de 23 de juny de 1768. “para que en todo el Reyno se actúe y se enseñe en lengua castellana” i advertia que tots els idiomes que no fossin el castellà serien perseguits arreu de l’Imperi.

Els castellans del segle XXI, de nou al poder no són diferents dels del segle XVIII.

One comment

  1. La història mostra que Castella només coneix una via per comunicar-se amb els nocastellans: la contra, ordeno i mano. Quedo parat quan algú espera negociacions i acords acceptables.
    Em dol, però, no veig millor sortida que, havent trencat, convidar observadors de tot el mon per a traçar les línies del que pertoca acomplir a cada part, exemple com es va actuar amb la ex-Sèrbia.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: