h1

Catalunya en una guerra d’abast mundial. L’aposta catalana per l’arxiduc Carles (1700-1706)

Octubre 16, 2013

nov_antoni_munozUs presentem la segona conferència del Cicle organitzat pel Cercle Català d’Història, que porta per títol “Catalunya, història d’una independència. Abans i després de 1713”.

Aquesta segona conferència anirà a càrrec de l’escriptor i investigador Antoni Muñoz, i el títol de la mateixa serà “Catalunya en una guerra d’abast mundial. L’aposta catalana per l’arxiduc Carles (1700-1706)”.

En aquesta ocasió, el lloc escollit per a la celebració de l’acte, és la Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya al c/ de l’Hospital núm.56, i tindrà lloc el proper dijous 17 d’octubre a les 19h.

L’Antoni Muñoz, és un dels màxims especialistes del nostre país en tot l’àmbit de la Guerra de Successió. Entre d’altres, és coautor de llibres com “La Traïció Anglesa“, “25 presos polítics de 1714“, “Repressió borbònica i resistència catalana: (1714-1736)” i “Absolutisme contra pactisme. La Ciutadella de Barcelona (1640-1704)“.

L’acte serà presentat pel membre del Cercle Català d’Història, Jordi Peñarroja.

Breu sinopsi de la conferència:

Arxiduc Carles d Austria“De la guerra del 9 anys va sortir el Principat arrasat, amb nombrosos diners invertits, i amb un odi als francesos i un menyspreu a la Cort i al seu exèrcit per no haver servit de cap ajut.

Amb el nomenament com a monarca hispànic d‘un Borbó i els entrebancs que posava les Corts de Madrid a qualsevol aspiració catalana, fou el clima amb el qual començaren les Corts de 1701-1702. Una vegada obtingut el donatiu voluntari, que era l‘objectiu de Felip V, els acords jurats a les Corts foren violats en tots els seus capítols.

A finals de 1703 el trencament entre la monarquia i les institucions catalanes era evident, encara que no fos públic, com es demostra en l‘actuació del Consell de Cent a l‘arribada de l‘estol del príncep Darmstat a finals de maig de 1704.

Arran de l‘empresonament de l‘ambaixador Dalmases, enviat a Madrid per protestar de les nombrosos empresonament fet per en Velasco, la ruptura ja era pública.

La resistència de la gent de la terra ja abans d‘ancorar l‘estol anglo-holandès en agost de 1705 i el setge posterior va fer que Velasco capitulés.

Tot seguit Barcelona hagué de patir un nou setge, 1706, amb Felip V al capdavant. Però l‘oposició aferrissada del poble barceloní, dones i clergues inclosos, més la resta de miquelets i sometents que assetjaven l‘exèrcit pel darrera, va fer desistir al monarca i als seus generals de continuar-lo.

El poble català i les seves institucions havien comprès que sota el absolutisme de Felip V era impossible viure conservant les seves Constitucions i Llibertats. Sota Carles III ja es veuria, el temps farà que cada esdeveniments tingués la resposta adient.”

One comment

  1. I assistit a la conferencia , el tema era prou interesant, i el conferencian semblava ben assabentat, pero aque senyor , que es de Valladolid , cuan pariaba el catala , esfeia molt difisil de entendre..
    Pero es tan difissil trovar un bon orador , com una pepita d’or al desert. !!llastima!!Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: