h1

Colom, un home de ciència

Agost 13, 2013

Seria injust considerar a l’Almirall Colom com un gran científic, sobretot tenint a l’abast testimonis escrits que el presenten com observador de fenòmens naturals del seu entorn, als quals solia acompanyar sempre amb alguna explicació racional de caràcter físic. Conseqüent sempre amb el seu esperit renaixentista de coordinar els fets reals observats amb l’autoritat dels antics coneixements.

A través de l’obra escrita coneguda, com seria el “Diari de Navegació” o les “Relacions de viatge”, podem descobrir l’interès i la curiositat que l’empenyia. De tal manera que, en arribar al Nou Món tot seguit donà testimoni de la configuració de la terra, de les formes vegetals, dels costums animals, de la distribució climàtica i de les variacions del magnetisme terrestre observat durant el viatge de exploració.

El sol fet d’haver descobert la declinació magnètica (1) seria suficient per a considerar-lo com un veritable científic, ja que altres experts navegants de la seva època, a veure la inclinació de l’agulla nàutica, es limitaren a mantenir-la horitzontal per mitjà de la tècnica de les boles de cera.(2)

Colom tindria el mèrit d’haver estat el primer a descobrir una línia magnètica sense declinació, i d’explicar que sense declinació magnètica canvia i evoluciona del nordest al nord-oest, portant a l’estudi del magnetisme terrestre a tot el continent europeu del segle XVI. Aquest descobriment de la línia magnètica sense declinació assenyala un gran avenç en la història de l’astronomia nàutica, que per alguns –com Livio Sanutova atribuir equivocadament a Sebastià Cabot, pilot cinc anys posterior a l’expedició Colombina. Colom no tan sols va descobrir que a l’oceà Atlàntic existia una regió en la qual el meridià magnètic coincidia amb el geogràfic, sinó que va fer l’observació que la declinació magnètica podria servir per a determinar la situació en què es trobava una embarcació amb relació a la longitud cartogràfica.

image1També va destacar Colom en el coneixement de les corrents marines, essent ell el primer a descriure la coneguda com a corrent equatorial. O sigui, l’existent entre els tròpics, on assenyala que “les aigües es mouen com la volta del cel, de l’est a l’oest”, posant com a testimoni la massa flotant de les herbes marines.

“Cuando yo navego de España a las Indias, fallo luego en pasando 100 leguas a Poniente en las Azores grandísimo mutamiento en el cielo e en las estrellas, y en la temperancia del aire, y en las aguas de la mar; y en esto he tenido mucha diligencia en la esperiencia. Fallo que en la Setentrión de Austre, pasando las dichas 100 leguas de las dichas islas, que luego en las agujas de marear que hastaentonces nordesteaban, nordestean una quarta de viento todo entero, y esto es que allegando allí aquella línea, como quien traspone una cuesta, y así mesmo fallo la mar toda llena de yerba de una calidad que parece ramitos de pino, y muy cargada de fruta como de lantisco, y es tan espesa que al primer viaje pensé que era bajo, y quedaría en seco como los navíos, y hasta llegar con esta raya no se falla un solo ramito…”

Segons consta en una carta escrita des de l’illa de Haití en el mes d’octubre de 1498, en la qual explica detalladament la situació de l’impacte produït pel gran banc de Sargassos, situat a la conca de l’oceà Atlàntic.(3).

image2Juntament als anteriors testimonis exposats – deixant de banda molts altres que podríem afegir– per tal de demostrar la gran capacitat d’observació de Colom, basat sempre amb la filosofia lul·liana i d’expressar científicament els fenòmens de la naturalesa a l’abast. Podríem afegir un altre de caràcter documental, el de la carta reial ordenada per la reina Isabel la Catòlica al seu secretari Joan de la Parra, signada a Laredo el 18 d’agost de 1496, per tal d’agrair l’informe fet per l’Almirall sobre la convenient navegació per la mar del nord i el canal de Flandes amb motiu del viatge que havia de fer la seva filla Joana de Castella “Vi vuestra letra e escritura e parescer vuestro para el viaje de la archiduquesa mi muy cara e muy amada hija, el cual es muy bueno e como de homo sabio e que tiene mucha platica e experiencia en las cosas de la mar…”

Reconeguts coneixement científics que, més tard, utilitzarà el seu fill Ferran per tal de realitzar una memòria dedicada a Carles I per viatjar amb motiu de la coronació com a Emperador d’Alemanya, coneguda com “Escritura o forma de navegación para su alto y felicísimo pasaje de Flandes a España”, , datada en el 1522, i amb còpia conservada a la biblioteca Colombina. Seguici imperial del qual el propi fill de l’Almirall Colom en formava part des de Barcelona.

Alba Vallès i Formosa

BIBLIOGRAFIA I NOTES
1. La declinació magnètica, en física i nàutica, és l’angle que forma el meridià magnètic amb el geogràfic. I es medeix amb la brújola.
2. Ramon Llull , en l’Art de navegar, havia parlat de l’agulla nàutica i del seu ús. I deduim que Colom coneixia bé les obres del mallorquí.
3. Els antics donaren el nom de Mare Pigrus al mar del Sargassos, i consideraren que era un perill per a la navegació, ja que estava format per masses d’algues creant un teixitcapaç de poder atrapar les embarcacions. Temor que no era sense fonament ja que l’àrea que ocupava aquest gegantesc prat marí era, aproximadament, igual a tota la superfície d’Europa.
4. Julio Rey Pastor , “La ciencia y la técnica en el descubrimiento de América” Buenos Aires, 1942.
5. Martín Fernández de Navarrete , “Colección de Viajes y Descubrimientos….” t.III, doc. 34. Suplement de la col·lecció diplomàtica , Madrid, 1825-1837.
6. Emiliano Jos, “Vida y obra de D. Fernando Colón”, Sevilla, 1945

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: