h1

Recuperem la història de Catalunya!

Abril 27, 2013

(Article publicat al Butlletí d’Abri-2013 del Centre Comarcal Lleidatà)

nov_eva_sanchez4Una temporada que està essent força dinàmica i plena de temes interessants, la que estem duent a terme al Centre Comarcal Lleidatà. Vam portar ara fa pocs dies una conferència que va ser multitudinària, amb una sala d’actes plena de gom a gom, potser per tractar-se d’ un tema de màxima actualitat i interès: “El Vaticà a l’actualitat i el conflicte obert amb la renúncia de Benet XVI” i, sens dubte també, per l’interès que va generar que anés a càrrec del pare Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat. Una xerrada que va captivar l’atenció de tot el públic assistent i que va permetre nombroses preguntes i dubtes per part dels assistents.

També s’han realitzat altres activitats com les tertúlies, les rutes Colom de Barcelona, i les d’àmbit paranormal pel barri del Born i de Gràcia. No és gaire conegut, però hi ha històries documentades d’èpoques passades a Barcelona que ens parlen de fets no gaire usuals o màgics, i han succeït pels barris més propers a casa nostra.

nov_pere2Com bé saben els nostres lectors, el Cercle Català d’Història treballa per a la recuperació i la divulgació de la història de Catalunya en uns moments precisament en els quals fa molta falta. Arran de les rutes que regularment oferim o les xerrades i activitats que es realitzen, ens adonem que la gent molt sovint es queixa de com els catalans som els primers desconeixedors de la nostra història i, sobretot, incideixen en el “com pot ser que avui en dia encara continuem així !”

nov_gaudiFets de gran transcendència històrica i política s’han esdevingut al llarg dels segles aquí a casa nostra, a Catalunya, i avui en dia ningú se’n recorda, ningú no els coneix, no s’estudien i no se’n fa difusió. La història de Catalunya que s’ensenya es limita a allò típic i tòpic: Els comtats catalans, Jaume I, el compromís de Casp, la corona d’Aragó, el gòtic i el romànic, la unió amb Castella… i sobretot… un àmbit que agrada molt als historiadors tradicionals com és el de les derrotes ! Sembla que captivi especialment posar més èmfasi i fixar més l’atenció en la derrota final ( 1714) i els ciutadans es queden més amb el coneixement de les connotacions negatives d’aquesta derrota, que en tots els segles on els catalans gairebé podríem dir que dominàvem els mars de tot arreu. Que potser no és interessant això ? Pensem que sí, ja que si Catalunya i l’antiga corona catalanoaragonesa no haguessin tingut un bon pes, no trobaríem que en planisferis antics de segles passats o en globus terraqüis -com el que es troba al museu del Globus terraqüi de Viena- hi hagi pintats vaixells amb l’antic símbol reial català: la senyera.

nov_alma_cubrae2Què ha passat amb la nostra història ? I més encara, què està passant ara mateix amb el desinterès de les nostres universitats, de les nostres institucions, en definitiva del corpus intel·lectual que hauria d’estar com boig treballant per treure a la llum tots i tants aspectes foscos ( per desconeguts) i amb tantes llacunes que tenim en relació al nostre passat històric?

Catalunya té grans herois, grans gestes, una marina catalana admirada i temuda per les altres nacions del món, tal com testimonien els seus arxius i aquest coneixement s’ha de recuperar, i reclamar tornar a tenir en aquests llocs de referència de l’àmbit intel·lectual entitats i persones de nivell equiparables a un Rovira i Virgili, un Jaume Vicenç Vives (gran revisador de la història), Ferran Soldevila… No podem tan sols fixar la nostra atenció en la política i la llengua. No podem permetre’ns tenir per més temps persones insensibles i desinteressades ocupant llocs importants, que giren l’esquena a la història de Catalunya, la nostra història !

Eva Sans
Cap de recerca Cercle Català d’Història

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: