h1

Un informe jurídic encarregat pel Govern dóna cobertura a l’autodeterminació

gener 22, 2013

baixa (1)L’article 96 de la Constitució espanyola dóna cobertura al dret d’autodeterminació de Catalunya, segons un informe encarregat pel Govern d’Artur Mas a un col·lectiu de juristes catalans. Aquest article reconeix que els tractats internacionals signats per Espanya formen part del seu ordenament intern. Entre aquests tractats n’hi ha un amb l’ONU de 1966 que reconeix a tots els pobles el dret a l’autodeterminació.

JORDI GUARDIOLA 26-09-2012

Un dels asos a la màniga que té el president de la Generalitat, Artur Mas, per fixar l’objectiu d’exercir el dret d’autodeterminació de Catalunya són les conclusions d’un informe encarregat a un col·lectiu de juristes catalans de prestigi, que troba en la mateixa Constitució espanyola de 1978 la cobertura legal per emprendre aquest camí.

L’article 96 de la Carta Magna diu que els tractats internacionals que assumeix Espanya passen a formar part del seu ordenament intern. Agafant-se a això, els redactors de l’informe recorden que el Regne d’Espanya va ratificar el 20 d’abril de 1977 el Pacte Internacional de Drets Polítics i Civils i el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals aprovats per l’Assemblea General de l’ONU al 1966. L’article 1.1 d’aquests dos tractats diu textualment que “tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació” i que “en virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític, així com el seu desenvolupament econòmic, social i cultural”. A l’article tercer d’aquest mateix tractat també es diu que els estats que el subscriuen “procuraran l’exercici del dret a l’autodeterminació i respectaran aquest dret d’acord amb les disposicions de la carta de les Nacions Unides”.

És a dir, que des del moment que Espanya va signar aquests tractats, i d’acord amb la seva Constitució, passa a reconèixer implícitament el dret dels pobles que la conformen a autodeterminar-se, com un dret fonamental contra el que no pot emprendre cap activitat per destruir-lo, segons que es diu en els mateixos tractats.

El Govern d’Artur Mas ha encarregat diversos informes per carregar-se d’argumentació legal reconeguda per la comunitat internacional per emprendre el camí cap a l’autodeterminació. En aquest sentit, cal destacar que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, és una perfecta coneixedora de la legislació espanyola i de les esquerdes que pot presentar per la seva anterior responsabilitat com a advocada de l’Estat a Catalunya.

Constitución Española de 1978, Artículo 96.
1. Los tratados internacionales válidamente celebrados, una vez publicados oficialmente en España, formarán parte del ordenamiento interno. Sus disposiciones sólo podrán ser derogadas, modificadas o suspendidas en la forma prevista en los propios tratados o de acuerdo con las normas generales del Derecho internacional.
2. Para la denuncia de los tratados y convenios internacionales se utilizará el mismo procedimiento previsto para su aprobación en el artículo 94.

Font:
Publicat al web de la CADENA SER el 26/09/2012

Anuncis

5 comentaris

 1. Si comencem així malament. Com es nota que els juristes de la Generalitat no han passat per un autèntic procés d’accés d’alts funcionaris (nomenats per CiU per cobrir la falta)… Aquell article reconeix aquest dret a colònies i a territoris amb determinades característiques que no són reconegudes a territoris com el català. Això arribarà a Madrid i els advocats de l’Estat (que si van preparar oposicions durant anys) i es faran un tip de riure.


  • Perdoni,pero en cap cas parla de dret unic i exclusiu per colonies,de fet nomes parla de pobles.Malament comences tu.


 2. @Robe. Dones per fet que els juristes de la Generalitat son dolentissims mentres el de estat Espanyol son molt bons… No se si existeix en Catala “s’et veu el plumero??” Pajaro! Jo no he llegit el text de l’ONU sencer i no soc jurista tampoc. Pero el que diu la frase es que”els pobles…” No parla de colònies o de llunyanyia o es que Catalunya no es poble? Ja ho veurem… Es desitjable obligar un poble per collons a ser Espanyol si no vol??
  Cada dia que passa ho tinc mes clar!


 3. @Robe.
  Sí, exiteix, i és així. Se’t veu el llautó.


 4. MIreu, crec que les lleis i la Justícia han de procurar una acurada entesa, un equilibri i assegurar una normal convivència. Els fets demostren que els fons de cohessió sels gasten en autogoverns i que no arriven a crear riquesa que els permeti arribar a ser autosuficients (1978-2012). Aquets fons a Catalunya ens farien poder deixar l’atur i l’endeutament i rendir més i millor. Si les autonomies recceptores no ho aconsegueixen és una pena, i altra
  seria nostra situació española que estariem vivint. Així, ara ni compresos ni agraïts. Sols se’ns veu com culpables. Cal que marxem que aquí no hi ha sol·lució.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: