h1

La Declaració de Sobirania, l’instrument de superació del marc constitucional

gener 21, 2013

El CCN explica que la Declaració de Sobirania del Parlament és l’instrument de superació del marc constitucional espanyol
El Cercle la compara, en l’àmbit del Dret Civil, amb una demanda de divorci

ccn1El Cercle Català de Negocis emet aquest comunicat per aclarir, des d’un punt de vista jurídic, que significa la Declaració de Sobirania de Catalunya que aquest dimecres ha d’aprovar el Parlament.

Segons Albert Pont, expert en Dret Internacional i vicepresident del CCN, la Declaració de Sobirania no té força en el marc constitucional vigent perquè, de fet, el sobrepassa en anar més enllà dels seus límits. De totes totes, diu Pont, “és l’instrument de superació d’aquest mateix marc polític i jurídic”.

El vicepresident del CCN posa un exemple prou gràfic per il·lustrar la transcendència de la Declaració: “portada a l’àmbit del Dret Civil, la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya equivaldria a una demanda de divorci. Seria la constatació de la ruptura d’una entitat familiar. Suposa, doncs, l’obertura d’un procés durant el qual es posa fi a la convivència conjugal”. Posteriorment a aquest trencament, que porta implicita una separació i repartiment de bèns i deutes familiars, és quan hi ha una sentència jurídica que ratifica el divorci i la distribució dels actius i passius familiars. “En un altre context, ens trobem davant la mateixa situació”, manté Pont.

El CCN recorda que les declaracions de sobirania són una pràctica internacional democràtica perfectament reconeguda. La dissolució de la Unió Soviètica va ser precedida per una onada de declaracions de sobirania per part de cada un dels seus parlaments regionals (els Països Bàltics, Bielorrúsia, Ucraïna i la mateixa Rússia). En aquell cas les declaracions tampoc tenien cap força jurídica, però van ser l’avantsala de les respectives declaracions unilaterals d’independència –aquestes- sí dotades de tota la força jurídica que els atorgava legitimitat democràtica en referèndum popular.

L’objectiu de la Declaració de Sobirania, explica el Cercle, “és la manifestació de la voluntat d’un poble en constituir-se com a subjecte de Dret per si mateix. I, com a tal, doten al nou subjecte de plena capacitat per exercir la seva pròpia sobirania amb la finalitat de determinar un nou marc en les relacions amb els seus pobles veïns, bé sigui dins d’un nou marc constitucional (federal) o dins del marc de l’ordenament internacional, és a dir, convertint-se en un Estat”.

ccn2El fet que no tingui efecte jurídics -cosa que ha remarcat la premsa espanyola per desligitimar la Declaració- no vol dir que no tingui conseqüències pràctiques.

Segons Albert Pont, “la Declaració ens situa al marge per sempre més de tota la història constitucional espanyola, iniciada a Càdis el segle XIX. Les Corts de Cadis van constituir un nou subjecte de Dret, “la nació espanyola” que acabava amb el règim absolutista i desposseïa el monarca de la sobirania absoluta per atribuir-se-la a sí mateixa”. La Declaració catalana a qui reconeix com a subjecte polític i jurídic sobirà és al poble de Catalunya.

El CCN considera que estem a les portes d’una fita històrica, però lamenta que la Declaració no inclogui cap referència a la restitució de la nostra sobirania històrica i a la il·legalitat de la nostra annexió per part de la Corona de Castella que va fer emparant-se en el “dret de conquesta”.

Font:
Publicat al portal del CERCLE cATALÀ DE NEGOCIS el 21/01/2013
http://www.ccncat.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: