h1

El que cal saber sobre Gibraltar

Octubre 17, 2012

La recent intervenció del rei Juan Carlos I davant l’Assemblea General de l’ONU, lamentant la situació colonial de Gibraltar, té el seu origen en el Tractat d’Utrecht (1713), amb motiu de la Guerra de Successió.

Si el govern espanyol considera anacrònic aquest tractat i aspira a la seva derogació, cal recordar que en el seu article X es determina el lliurament a perpetuïtat de Gibraltar als anglesos, a canvi que aquests retirin l’ajut militar i econòmic als catalans.

Per l’article XIII del mateix tractat s’autoritza Felip V, el primer Borbó a desposseir els habitants de Catalunya de les seves constitucions, lleis i privilegis, assimilant-los als castellans i incorporant-los així a la corona d’Espanya, i per tant a promoure, l’any 1716, el Decret de Nova Planta, de trista memòria.

Si l’Estat espanyol recupera Gibraltar, per derogació del tractat d’Utrecht, per lògica i norma jurídica internacional caldrà també restituir les llibertats nacionals dels catalans, derogats per Felip V arran d’aquell Tractat.

Barcelona,11 d’octubre de 1991

El Consell Polític d’ESTAT CATALÀ

Anuncis

6 comentaris

  1. Jo no ho sabia. Us felicito per recordar-nos la veritat.


  2. Per qué els anglesos ajudaban militar i economicament als catalans?


  3. Potser caldria adjuntar els originals dels articles esmentats. Si res mes no per poguer-los ensenyar als espanyols


  4. No tenia coneixement d’aixo


  5. No tenia coneixement


  6. Tinc entés que ademés els Anglesos tenien signat amb Catalunya el pacte de Gènova pel qual es comprometien a ajudar militarment al nostre Pais en cas de ser atacat per les tropes Castellanes. Els Anglesos ens van traïr incomplint al pacte signat, potser ja sería hora de demanals-hi que ja que no van cumplir aleshores, o facin ara defensant el nostre dret a decidir devant de les autoritats mundialsDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: