h1

Ara resulta que Colom era de Calonge

Octubre 5, 2012

De tots és perfectament conegut, la capacitat que té la censura de distreure l’atenció i de distorsionar la realitat. Aquesta censura, que des de sempre també ha estat incrustada a casa nostra, ha fet en altres èpoques autèntics estralls en la nostra història. Però actualment i davant l’inaturable devenir de les recerques que han anat desmuntant a poc a poc tot aquest edifici construït artificialment des de “el estado”, s’ha convertit en un autèntic galliner on tothom sembla competir per dir la “parida” més gran.

Gràcies a molts anys de feina, la història es avui més a prop del gran públic i aquest, ha après a mirar-se-la amb ulls molt més crítics, i es per això que quant se’ns presenten intents de marejar-nos com el que tot seguit us presento, veiem molt més nítidament la intencionalitat que porta amagada.

Si fa uns dies us parlava en aquest bloc, de que “per ordre de l’ajuntament, Colom va néixer a Eivissa”, ara tinc que parlar-vos d’un altra “embolica que fa fort”: Ara des de Calonge ens diuen, que Colom era calongí!!!

Tots els meus lectors ja teniu una edat i qui més qui menys ja coneixeu com funciona aquest circ de la història a casa nostra, i tot el transfons polític que hi ha al darrere, per tant, no penso entrar a desmuntar punt per punt la nova teoria que ara ens volen vendre, perquè de fet, crec que vosaltres mateixos, quant la llegiu, ja quedareu prou bocabadats de lo poc que s’ha esmerçat l’autor del treball en intentar presentar-nos alguna cosa que es pugui sustentar mínimament.

Us deixo amb l’article que publica avui mateix el Diari de Girona. És fonamental saber qui a al darrere de tot això (uns vells coneguts), i com la finalitat sempre és allunyar a Colom de la seva relació amb la reialesa catalana de l’època, no fos cas que arribéssim a la conclusió de que l’empresa de la descoberta d’Amèrica va ser catalana.

Un documental planteja que Cristòfor Colom podria ser calongí

Calonge presentarà una pel·lícula basada en una recerca de l’historiador Jaume Aymar

GIRONA | DDG D’on era Cristòfor Colom? Com és que a l’antic retaule de l’església de Sant Martí de Calonge hi ha un relleu al·legòric de la tornada de Colom després del descobriment d’Amèrica? Perquè Colom cita Colonya (Calonge) en una de les seves cartes? Quina relació tenia Cristòfor Colom amb la família Rotllan de Calonge? Era calongí? L’enigma sobre l’orígen de Cristòfor Colom continua encara viu. Ara un documental relaciona Colom amb el municipi de Calonge, llançant la hipòtesi que el descobridor d’Amèrica podria ser calongí o bé tenir els orígens familiars en aquest municipi. L’històriador Jaume Aymar llança aquesta hipòtesi en el documental que es presentarà el proper dissabte 13 d’octubre al pati d’armes del castell de Calonge, una hipòtesi que es basa en diversos indicis que Aymar posa sobre la taula després d’un llarg treball de recerca. El plantejament sobre els orígens de Cristòfor Colom parteix de la teoria de la catalanitat de l’almirall, i inicia un viatge pels indicis que condueixen a relacionar Colom i Calonge. Aquesta teoria exposa que l’almirall hauria sortit del port de Palamós, en aquella època port reial, i que Aymar relaciona Palos amb una apòcope de Palamós.

Així, el documental Colom i Calonge, una hipòtesi posa sobre la taula nous indicis que aquest cop condueixen cap al descobriment d’un Cristòfor Colom jueu convers, o bé descendent de jueus conversos, emparentat amb la família Rotllan de Calonge i Badalona. Aquest documental ha estat rodat en diversos escenaris, com són el castell i l’església de Calonge, el nucli antic de Palamós o el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on Cristòfor Colom va ser rebut pels Reis Catòlics a la seva tornada d’Amèrica.

Font:
Publicat al DIARI DE GIRONA del 06/10/12

Anuncis

4 comentaris

 1. El problema és que al final no saps què creure ni a qui. La gent de a peu i professionals d’altres àrees no podem anar desfent el camí que fan els historiadors (obligats a posar la bibiliografia, totes les seves fonts) per comprovar que tot quan diuen és comprobable i contrastable. Ja n’hi ha prou!!! Si fossin físicas, farien petar l’atom de la pomme de terre.


 2. Hi ha un problema amb el blog. Vull anar als orígens de les actuacions en contra de la cultura catalana però no hi ha un cercador per títol o etiqueta, només per mes. No serveix -no sé quan es va publicar- i fa perdre molta estena buscant el post que interessa.


 3. Benvolgut Joaquim:

  T’envio el crèdit que encapçala el documental sobre Cristòfor Colom i Calonge:

  “Tot el que s’afirma en aquest documental es mou en el terreny de les hipòtesis, dins la congruència històrica. No excloem d’altres teories ni pretenem dogmatitzar ni creiem haver trobat la clau d’un enigma que fa mig mil•lenni que està plantejat. Si aportem alguna llum per resoldre’l, haurem acomplert el nostre objectiu.”

  En cap moment del documental s’afirma que Colom sigui fill de Calonge. I que hi pogués haver vinculacions de l’Almirall amb l’Empordà ja ho va dir, com saps, Lluís Ulloa el 1927

  Porto més de vint anys estudiant la figura de Cristòfol Colom i la seva època.Crec que les hipòtesis ens ajuden a avançar. Jo no vull entrar en competència amb ningú i respecto tots els parers. Si quan lhagis vist el documental em vols fer comentaris o correccions t’ho agrairé.

  Salutacions cordials.

  Jaume Aymar


 4. Podria ser molt ben bé, aquesta teoria, ja que el cognom Colom ha perviscut fins als nostres dies en aquesta petita població Baix-empordanesa, Com també ho ha fet en diverses poblacions veïnes.

  El nostre insigne almirall d’algun lloc haurà de ser i perquè no calongí; ja s’havia especulat anteriorment de la possibilitat dels seus origens fossin empordanesos.

  No he pogut llegir emncara l’article del professor Aymar, però sí que n’he llegit d’altres de la seva ploma, tots sortits després d’un serios treball de camp, no tinc doncs perquè dubtar d’aquesta seva nova investigació.

  Molt diferent és dictar el seu bressol per decret, o per tradició com fan molts llibres articles historiocistes.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: