Pals aposta per l’oblit

El mes d’agost té poques notícies a donar a banda de les econòmiques perquè és un mes dedicat a les vacances, el retrobament familiar i el lleure. Les famílies surten, passegen, van a la platja i gaudeixen de les innombrables activitats ludico-culturals que es realitzen arran de Catalunya. Cada vila, poble o ciutat promou – a banda de les festes majors- : festivals, rutes guiades, exposicions, fires, concerts, jornades temàtiques..busquen qualsevol cosa que pugui ser d’interès per atraure públic i dinamitzar la localitat.

De fet, el nostre govern actual català diu que donada la situació de crisi extrema en la que estem immersos, cal exprémer la iniciativa, que cal fer emergir la creativitat, l’enginy o l’originalitat per tirar endavant idees que generin interès per al turisme cultural. Així els pobles i les viles del nostre país s’hi aboquen per donar a conèixer elements històrics o patrimonials que atraguin gent, ressaltant-los i creant activitats al seu voltant. Tot plegat per a generar més interès i donar vida al sector del comerç i la restauració. Des del Cercle Català d’Història amb la col•laboració de Mític gestió cultural, a banda de treballar per la recuperació i la divulgació de la Història de Catalunya, també hem engegat iniciatives encarades a aquest objectiu: El d’apropar la història a la gent a través d’activitats lúdico-històriques. Durant tot l’any realitzem conferències, presentacions, visites guiades a Barcelona, Palamós i Pals per fer una cosa cabdal avui en dia: apropar la veritable història de Catalunya a la gent. El públic en general pensa que els catalans no vam ser gaire importants. El poc coneixement que hi ha s’atura amb els Almogàvers, “aquells homes de les muntanyes” i Jaume I el conqueridor perquè és del que més s’ha parlat. Després, les expansions s’aturen i amb la descoberta d’Amèrica de la qual diuen que no pintem res, també afirmen que sóm exclosos d’aquest comerç amb Amèrica… Gairebé tot és fals, gairebé tot ofereix la versió esbiaixada que ha interessat donar a conèixer als guanyadors.

Els catalans hem de recuperar el coneixement de les gestes elogiades per les nacions estrangeres de la nació catalana durant molts de segles, hem de saber que ens trobavem entre les nacions més instruïdes de l’art nàutic del món, al costat de Gènova i Venècia, hem de saber que quan els enemics sentien el mot “els catalans” fugien perquè sabíen que no tenien res a fer…

Per aquest motiu apropem la història a la gent, perquè la coneguin i coneguin la versió completa dels fets dels quals vam ser protagonistes.
I amb aquesta raó van nèixer les 3 edicions a Pals de “L’homenatge a Cristòfor Colom i la Marina Catalana” que es realitzaven el cap de setmana més proper al 3 d’agost, la data de la coneguda epopeia del segle XV en que es va descobrir un Nou Món. Una activitat que recreava l’estudi cada cop més probable de la sortida de Colom des de Catalunya (del port de Pals), mostrant i explicant tot allò que es troba documentat. Aquesta recreació històrica s’emmarcava en la reivindicació de la seva catalanitat, així com del paper fonamental de Catalunya i l’antiga corona d’aragó en els fets de la Descoberta d’Amèrica.

Així desfilaven pel recinte gòtic de l’antiga vila Reial de Pals, els mariners, els soldats a peu i a cavall, el virrei de Catalunya i la noblesa de l’Empordà i Barcelona en comitiva pel recinte gòtic, fent les delícies de grans i petits. En aquesta recreació històrica, veiem cavalcant en persona l’Almirall Cristòfor Colom, el personatge més universal de tots els temps, pels carrers de la vila de Pals, tal i com recull la tradició oral de la pròpia vila i de viles molt properes a Pals que ha passat de pares a fills i que parlen de l’estança de l’Almirall Colom a Pals una temporada, preparant l’expedició marítima més universal de tots els temps.

La comitiva d’aquesta celebració finalitzava a l’església de Sant Pere on esperava mossén Planas per realitzar la benedicció als mariners i a l’Almirall tal i com recullen les cròniques antigues que feien tots els mariners quan marxaven en mar…i fer la ofrena floral a la mare de Déu. Depenent de l’any, ho acompanyava la música de flauta travessera i veu o les cançons de la coral.

Una jornada que anava acompanyada de conferències amb les darreres aportacions a les recerques i una ruta nocturna teatralitzada en les seves 3 edicions. Diversos mitjans de comunicació van cobrir les diverses jornades despertant gran interès. Molta gent inquieta pel nostre passat històric català venia a escoltar les darreres aportacions de recerca sobre una qüestió tan trascendental de la qual formem part com és la Descoberta d’Amèrica.

Una jornada cultural i festiva per treballar a fons aquest aspecte que complia amb aquestes peticions provinents de la Generalitat de Catalunya perquè les viles “generin activitats culturals d’interès històric i patrimonial”. Però després de les darreres eleccions, de manera paradoxal i governant precisament els dos partits més nacionalistes i catalanistes (Ciu i Junts x Pals), Pals aposta per l’oblit. El nou consistori ha deixat de treballar per l’estudi científic i històric així com pel coneixement de la història de la seva pròpia vila, tant per la vessant que la vincula inexorablement al tema Colombí català com pel que fa referència al seu retrobat i documentat passat mariner. I fem aquestes reflexions escrites per donar una resposta pública a les preguntes que molt sovint ens fa la gent: “Per què Colom ja no és a Pals ? “.Els hem de respondre que sembla que al nou consistori nacionalista de Pals no li interessa el tema Colom ni la pròpia història de la seva vila, al•legant que aquest tema “no té res a veure amb ells”.

Potser també hi va influir el consell d’una autoritat en tema museístic que els digué als nous polítics de Pals que no col•laboressin amb res que toqués el tema “Colom”. Potser perquè aquesta autoritat va negar fa pocs anys, de manera pública que Pals mai de la vida havia tingut port i que això eren bajanades ! Ara, en canvi ja tenim els documents que confirmen l’existència del port de Pals, un port Reial esmentat ja al segle XIII i documentat pel moment als segles XV, XVII i XVII. Ja no podem seguir-ho negant…

També hi pot haver inflüit la visita de cortesia del Sr. Francesc Albardaner (membre del Centre d’Estudis Colombins) a la màxima autoritat de la vila, un estudiós afèrrim enemic de tot allò que no sigui la història oficial. Va parlar-li del “greuge” que patien els Palsencs amb “aquests estudis difamatoris i falsos” erigint-se arran d’una carta publicada a la Vanguardia en el defensor de l’honorabilitat, segons paraules seves, de la gent de Pals. Després d’aquesta visita realitzada a l’alcalde de la vila, va publicar una carta a la Vanguardia agraïnt al “nou consistori de Pals haver acabat amb el tema Colom” amb aquesta frase final: “Gràcies per enterrar definitivament el tema de Cristòfor Colom a Pals.” Però el que pateix el Sr. Albardaner és una al•lergia quan sent el nom “Pals o port de Pals” perquè li mostren les connexions de l’empresa catalana de Descoberta, a través del vincle entre Colom i la vila Reial, i s’esmera tot el que pot en voler-les silenciar ja que contradiuen lògicament el que ell defensa: Que Colom era català però que tot va ser per Castella i des de Castella. Ara bé, resulta un curiós defensor a favor de la veritat, quan ell mateix va afirmar en un seu treball que si mai trobés un document de Colom dient que era català el destruiria.

És ben cert que amb tanta moguda i polèmica, la gent de Pals deu estar ben distreta !

Una altra decisió extranya, és la de no voler incloure els pals de les barres catalanes a l’escut que la vila de Pals ha legalitzat, unes barres a les quals té dret per ser una vila Reial durant tants de segles, – per considerar- segons les pròpies paraules dels seus promotors “que els recorda a la bandera espanyola”i perquè diuen que allò que es troba esculpit en els pocs escuts del recinte gòtic i altres no són les barres reials catalanes, sinó uns simples pals afuats acabats en punta, d’aquells que es claven al terra, com una estaca. El Cercle Català d’Història va presentar al•legacions aportant tot de proves per demostrar que hi havia fonaments històrics i proves que mostraven com el nom de Pals no prové d’aquests bastons que diuen sinó de Palus-Paludibus (aiguamolls- estanys), però quan l’interès per fer prevaldre els desitjos personals va per sobre de tot, passa el que aviat veurem: un escut absurd que no representa el que Pals va ser al llarg de la seva història.

Enmig de tanta incultura i rareses dels qui governen aquesta vila, Mític gestió cultural i el Cercle Català d’Història continuen oferint per sort les visites guiades: “Cristòfor Colom i la vila de Pals: la història mai explicada de la descoberta d’Amèrica”, les quals pel moment s’han escapat de la censura i el desinterès dels governants de Pals. Unes rutes a peu que expliquen de manera oberta i sense prejudicis tot allò que es voldria silenciar, i en detall la relació històrica que hi ha entre Colom i Pals mostrant les proves i documents que així ho testimonien. Unes rutes que han portat a la vila més de 2.500 persones al llarg de les 3 edicions que porten, i que han motivat a venir des de les diferents parts de Catalunya, tot aquest públic. Un públic que tal i com recomana el govern de la Generalitat compleix l’objectiu d’aportar vida i dinamisme a les viles i ciutats de Catalunya, un públic que passeja per les botigues de Pals i degusta la seva especialitat als seus restaurants: l’arrós.

Quan reflexiono sobre el tema, no sé què pot haver molestat més al consistori, si haver trobat documentat el port de Pals durant tants segles, si haver trobat que Pals tenia una vila marinera a la platja de Pals, que arriba fins a Ràdio Liberty, on encara hi ha algun dels pocs terrenys verges de la Costa Brava o el problema que tenen és ideològic en tant que no es volen veure relacionats amb els temes Colombins, perquè això podria portar molta gent i Pals no pot deixar de ser una vila “Selecta”.

Però potser ja han fet tard… La Wikipedia inclou la teoria de la sortida de Pals, el Sr. Charles Merryl catedràtic nordamericà en parla al seu llibre “Colom 500 anys enganyats, nosaltres i més investigadors anem traient a la llum nous documents i estudis a favor de la catalanitat de l’empresa de la Descoberta d’Amèrica i la gent llegeix àvida tots els llibres que parlen del tema colombí i volen saber què passa amb Pals. I sobretot, tota la gent que ve a les rutes Colom tant de Pals com a Barcelona descobreix per una banda l’engany d’aquests 500 anys, i per altra l’esforç per part del consistori d’aquesta vila de l’Empordà de tapar-ho tot…

Ningú en el seu sà judici voldria no tenir interès en conèixer segons investigacions realitzades que Pals tenia una antiga població marinera on hi vivien pescadors, mariners, amb una torre de defensa armada i amb pòlvora i que davant la platja de Pals a la zona residual del Grau que avui en dia queda, hi havia al segle XVII una barra de sardinal -segons un document localitzat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó del segle XVI- la “més rica de tota la costa “.

Amb un univers marítim redescobert, i amb el port Reial de Pals documentat durant 3 segles (XV,XVII i XVIII) la notícia de la troballa tan esperada i buscada d’aquest port al segle XV es va estendre per Espanya arribant a Sudamèrica, i a l’àmbit anglo-saxó.
Com bé veiem, molt sovint són els interessos personals, l’immovilisme, mantenir els pensaments propis defensats en públic, fer política pel be personal i no pel be comú o deixar-se influir per persones que representen la censura i la mala fe com ho ha demostrat nombroses vegades l’afèrrim enemic de la revisió història i defensor de la història oficial.

Com volem progressar en la recerca històrica catalana, si tenim persones que es diuen catalanistes amb actituts hostils com aquestes que viuen pel seu bé comú i no per el coneixement del país ?

El nou consistori de Pals, a banda- com hem vist- d’haver clausurat el tema “Colom”, també ha enterrat les troballes de l’excavació d’aquesta redescoberta vila marinera palsenca realitzada ara fa poc més d’ un any a la zona de la torre Mora al costat de Ràdio Liberty que es va promoure des del Cercle Català d’Història. La seva explicació ha estat que “ ara no és moment de fer despeses inútils per passar l’ estona”.
Per bé que a Girona, hi van localitzar un nou tram de muralla relacionat amb el call jueu i s’està treballant el tema, per bé que a Barcelona s’ha descobert que les drassanes són posteriors a l’època de la qual es tenia constància i també s’hi està treballant, per bé que a Palamós s’ha dedicat un bon esfor amb molt de ressó mediàtic, per esbrinar si el claustre romànic era autèntic o no.

Tenim localitzada l’antiga població marinera a la platja de Pals prop del documentat port de Pals als segles XV,XVII i XVIII i sobta -com deiem al principi- que si les polítiques de l’actual govern de la Generalitat precisament demanen fomentar la cultura i el patrimoni com un bé molt preuat Pals estigui silenciant tot allò que fa referència al seu passat històric, girant l’esquena a la recerca tant pel que fa a la connexió colombina com al de la vila noble, marinera i Reial del Principat de Catalunya.

Com a recercadora de la veritat, calia explicar per què aquest passat estiu tampoc s’ha fet “L’homenatge a Cristòfor i la marina catalana de tots els temps” a Pals. I també vull donar avís pels nous navegants de noves hipòtesis que estan a punt de sortir sobre el lloc de sortida del descobridor, aquest cop si… també des de Catalunya. El joc per desviar l’atenció d’allò candent ha començat i com més avancem en recerca colombina catalana, més bolets aniran apareixent. Ara, cal estar amb els ulls ben oberts per veure en que es basen uns i altres estudis, unes i altres teories i, com va fer l’eminent Sr. Ulloa, descartar les falses que no es sustenten en cap argument. Ell ho va fer amb la tesi genovesa quan afirmà a nivell internacional que Cristòfor Colom era català. El públic ha de saber que aquest tema torna a estar a primera fila i que si a la famosa vila de Pals no hi ha hagut continuïtat en aquestes jornades històriques, és únicament per la voluntat dels partits més catalanistes i nacionalistes de Catalunya que són els qui ara governen en aquesta petita i rara joia del Baix Empordà com és Pals.

Eva Sans
Cap de recerca Cercle Català d’història
+Info: www.cch.cat

Font:
Publicat al portal DIARI GRAN DEL SOBIRANISME el 19/08/2012

7 pensaments sobre “Pals aposta per l’oblit

  1. El càrrec museístic que us va a la contra és el director del Museu d’Historia de Catalunya, professor de la UB i oriund de Pals, Agustí Alcoberro.

  2. Ciu i La Vanguardia son uns botiflers peperos. Cal votar Erc per l’alliberament nacional i cultural. Visca la terra

  3. Perqué no editeu un llibre que reculli totes les proves de Pals?
    El port de Pals mapes, documents i proves, la censura etc. També les raons per les que Palos no podia ser el port de sortida de Colom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s