h1

Conferència: “La galería de comtes i comtes-reis de la Generalitat (1587-1588): un important patrimoni artístic i historiogràfic”

Abril 14, 2012

Ramon Barenguer IIIEn la propera de les conferències que regularment organitza el Cercle Català d’Història i que en aquest cas tindrà lloc el proper dilluns 16 d’abril a les 19h, parlarem de la col·lecció més important a tot Europa de quadres de la nissaga de sobirans d’un país, en aquest cas de la nissaga catalana, i per fer-ho, comptarem amb la presència d’en Rodolfo Galdeano, doctorant en història de l’art perla UdG. Us recomanem el seu article “Historiografia i iconografia: La sèrie icònica dels Comtes de Barcelona del Palau de la Generalitat de Catalunya (1587-1588)“.

Un cop acabat l’acte, compartirem amb tots aquells que vulgueu acompanyar-nos, el posterior sopar que celebrarem en un restaurant proper al Centre Comarcal Lleidatà. Us recomanem reserva prévia per qüestions d’organització. Podeu fer-ho trucant al tlf. 619-579-870 o enviant email a info@cch.cat.

Lloc conferència: Centre Comarcal Lleidatà, Av Gran Via de les Corts Catalanes núm.592, 1er – Barcelona (El Barcelonès)

Lloc sopar: Restaurant Aribau-3, c/ Aribau núm.3 – Barcelona (El Barcelonès) Data i hora: Dilluns 16 d’abril a les 7 de la tarda (conferència) i a les 9 del vespre (sopar).

Estracte de l’article d’en Rodolfo Galdeano:

L’any 1598, el ciutadà gironí Jeroni Saconomina descriví la Sala Real de la Diputación del Reino en la relació del seu viatge a Saragossa:

«véram la Diputasió, en la qual y à un ballísim pati y alt un ballísim corrador, y alt y baix tot se roda ab pilàs. À-y una sala en què y à un sostra molt deurat y de molta vàlua y per tot l’antorn estan pinta[t]s tots los reis de Aragó, de cap a peus, cos, y de baix los entorns dels dits quadros, que tenen los entorns molt deurats».

Dos anys més tard, el viatger alemany Thomas Platter caracteritzà la Sala Nova del Consistori Major del Palau de la Generalitat de Catalunya —l’actual Saló Daurat—, en la qual, com a Aragó, els diputats catalans ostentaven la representació del regne:

«He vist la sala més bella que pugui existir. Car s’hi troben els retrats de tots els reis d’Espanya, així com de les seves dones i filles, en l’època en què n’eren regents […] Els retrats es troben a tot arreu de manera que les quatre parets de la sala estan decorades en la seva totalitat. El sostre és extremadament alt i la mirada es perd com a l’interior d’una torre, cisellat en transparència amb unes belles columnes, galeries i motllures daurades en la seva major part (…). En definitiva, doncs, és difícil descriure la bellesa d’aquesta sala».

 Joaquim Ullan

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: