h1

El que no ens diuen de la nau Victòria

febrer 21, 2012

Cartas | 22/01/2012 | Jordi Berenguer | Barcelona

Fins al mes de març podem visitar una rèplica de la nau Victòria de Magallanes i J.S. Elcano, al Moll de la Fusta de Barcelona. Ens diuen que podem veure com era la nau i com es navegava fa 500 anys. Ara bé, aquesta rèplica  -construïda l’any 1991 amb motiu de l’Expo’92- és constantment passejada per totes les ciutats costaneres sense els seus escuts i banderes de l’època amb l’excepció d’una gran bandera espanyola que llueix. Tots sabem, que la bandera nacional espanyola més antiga és de l’any 1785 i no pas del 1519. O sigui que la bandera que hi ha al vaixell no existeix fins a 266 anys més tard de l’expedició de Magallanes. Si es tracta de fer una rèplica fidedigna i de fer les coses amb rigor històric, per quina raó s’han suprimit els escuts i les banderes originals? Quins eren aquests escuts i aquestes banderes?

Ara com ara, tenim prou estudis que demostren que en aquells temps la Marina Hispànica era principalment de matriu catalana i no pas castellana com ens han volgut fer creure. Sense anar més lluny, al museu etnològic de Barcelona podem trobar un mapa del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde (1696-1753), publicat a Manila al 1734 amb el títol de “Carta Hydrographica y Chrographica de las Islas Filipinas” on hi apareix una representació de la nau Victòria amb una senyera quadribarrada a popa. El mapa és considerat de gran importància per les seves dimensions notables i per la seva acurada precisió cartogràfica.

També podem apreciar en un gravat de l’Ortelius del segle XVI, que el capità, que porta una brúixola a la mà, duu una barretina al cap. O sinó, perquè en altres rèpliques de la nau Victòria que s’exposen a l’Argentina i a Xile, sí que contenen els escuts de l’època i, fins i tot, les trobem guarnides amb banderes catalanes? Perquè a la versió espanyola han suprimit aquests elements simbòlics? Potser revelarien la nacionalitat ocultada o tergiversada de la gesta nàutica?

Font:
Publicat al diari LA VANGUARDIA del 22/01/12

3 comentaris

 1. He fet servir aquesta carta per a fer un article de responsabilitat social:

  Victòria en els límits: explorant la responsabilitat social
  M’interessa explorar els límits de la responsabilitat social, tot prenent exemples que poden ser discutibles. http://responsabilitatglobal.blogspot.com/2012/02/victoria-en-els-limits-explorant-la.html


 2. Quina manipulació de la nostra historia i de la historia de España ens han fet ens els anys d’escola.!!


 3. Jo no soc un expert en banderes, pero si que vaig ser-ho en la contruccio de Models Navals Catalans dels secles XVIII i XIX. Els models els vaig treurer deVaris Museus d´Europa i la bandera Nacional que portanven els Baixells españols portaven sempre la basdera tal com la descric :
  Una franja sencilla groga
  ” ” ” vermella
  ” ” Dble groga
  ” ” sencilla Vermella
  ” ” ” groga
  Me sembla recordar que en varen dir que era la bandera de la Marina Mercant Española.
  Si la meva descripció pot servir per algo, aquí la teniu. Gracies. JAN_82.16Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: