h1

Catalunya deposa al rei

febrer 21, 2012

El rei Joan II esculpit a Sant Jeroni de la MurtraEl 1461, els ambaixadors enviats per la Generalitat davant la presència del rei Juan II, protagonitzen un dels episodis més cabdals de la història del nostre país. Coneixem aquest dramàtic esdeveniment gràcies a un document contemporani que, procedent de la cancelleria napolitana, es conserva a l’Archivio di Stato de Milà.

Segons aquell text, Guerau Alemany de Cervelló pronuncià davant del rei l’al·locució següent:

“Preguem summament la vostra reial majestat que observeu les nostres llibertats així com les juràreu. En primer lloc detinguéreu l’il·lustre fill vostre, príncep nostre, que és el nostre governador i rei futur. Després, us enduguéreu de Catalunya el senyor Joan de Beaumont, que empresonàreu ensems amb el vostre fill. De més a més teniu a la cort oficials estranys als vostres regnes. En això i en d’altres coses derogàreu els nostres privilegis, a complir els quals sou obligat segons jurament. Per tant en nom de totel Principat de Catalunya us requereixo perquè torneu aquestes coses a llur primitiu estat.”

Després d’aquesta al·locució, el rei feu silencia absolut. En Gerau, estranyat per la postura del rei, consulta amb la mirada als seus companys ambaixadors, i aquests li recomanaren repetir el discurs fins a tres cops. En Guerau, posant la ma a l’empunyadura de l’espasa en senyal de rebel·lió i extraguént part de la mateixa, repetí les seves paraules. Finalment i davant del constant silenci del monarca, Guerau tragué del tot l’espasa i digué:

“Catalunya tota us recorda el jurament que li prestàreu, i no us obeirà en res, puix que no manteniu el que juràreu.”

La resta ja la coneixeu. La guerra civil esclatà el 1462 i perdurà per una dècada. Una vegada més, els catalans deixaven clar, que les constitucions i les llibertats eren intocables i que si calia deposar al rei, es feia.

Només les nacions que recorden la seva història…

Joaquim Ullan

6 comentaris

  1. Joaquim, tu conclusión del articulo es la correcta y su frase final e inconclusa, la dejas en puntos suspensivos…..¿para que cada uno ponga su final? el mio es :siguen siendo nación y respetada porque sus hechos pasados, la avalan como tal.


  2. Com han canviat els temps, abans els catalans defensaven la terra i els seus drets, ara … ben cagadets …


  3. Molt bé!!!! Caldria fer-ne un llibre, de tot això!


  4. No tenia coneixement d’aquest discurs. Gràcies


  5. gràcies per reproduir el discurs. Hauríem d’aprendre dels nostres avantpassats que defensaven la llibertat del seu país i, quan calia, es feien respectar i es plantaven


  6. Era elmoment d’haver tret l’espasa del tot i fer-la servir. Els catalans ja històricament només amenacem però no actuem com cal. Si hagués fet servir l’espasa com cal, s’haguès evitat una guerra civil, s’haguès expulsat als Trastamara, ens hauriem allunyat de Castella, no ens haguèssin robat les terres descobertes a Amèrica, Haguèssim tingut un imperi i hauriem estat el pais més ric del món. Ara només som una comunitat de vasalls.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: