h1

Inquisició al s.XXI o mania persecutòria (IV)

Setembre 7, 2011

I es clar, no hi ha atac sense la seva corresponent rèplica. Realment no calia escriure una carta de resposta perquè com tots haureu vist, l’escrit del Sr. Albardaner per si sol ja deixa a l’autor al peu dels cavalls, però com estem a l’estiu, i una mica de diversió no va gens malament, també vam dir la nostra.

Cristòfor Colom, Pals i la censura al s.XXI

El motiu d’aquesta carta és donar resposta al Sr. Francesc Albardaner, membre del Centre d’Estudis Colombins  el qual s’ha erigit sembla ser, en defensor dels interessos històrics de la vila de Pals (Baix Empordà), i que en carta publicada en aquesta mateixa revista el passat 5 de juliol d’enguany, ens arribà a acusar de falsaris i estafadors. Si fem una ullada a  les premisses del propi CEC, un dels seus principals objectius és la d’estar:”…interessats en la recerca, l’estudi i la promoció dels lligams històrics que hi ha, des de qualsevol vessant de la ciència, entre els Països catalans, el Descobridor i la Descoberta .”Així doncs, si des de la perspectiva de treball del CEC  es pot elevar el debat, l’estudi, els plantejaments i les hipòtesis, al nivell d’un Colom de Sardenya, d’Eivissa o jueu, igual de vàlid i acceptable és també el plantejament d’una possible sortida del port de Pals en el seu primer viatge cap al nou Món: un port per cert molt controvertit i negat pel mateix Sr. Albardaner en nombroses aparicions públiques i en canvi, provat i documentat definitivament, durant varis segles, amb la prova definitiva que tothom esperava, la darrera troballa el passat abril a l’Arxiu de la Corona d’Aragó de la seva existència al segle XV, el mateix segle recordem-ho, en que el descobridor salpà cap al Nou Món.

Sembla que els investigadors del Centre d’Estudis Colombins comulguen amb unes idees que a ells els convé i dediquen esforços en criticar virulentament les altres línies d’estudi amb les que no estan d’acord perquè no s’avenen amb les seves ideologies o pensaments. És això recerca científica i històrica? Aquest cas recorda al de l’eminent personatge que descobrí al món sencer l’any 1927 la catalanitat de Colom des de Paris, el Sr. Luis Ulloa el qual s’ exclamava en una carta al Sr. Mitjana de Las Doblas -gran amic seu- en no entendre la campanya virulenta que s’havia emprès cap a ell tant per part de la premsa espanyola com d’una part dels intel·lectuals catalans quan ell proclamà la catalanitat del Descobridor, aportant nombrosos documents i proves que així ho demostraven i refutant de igual manera, la teoria genovesa. També al document esmentat de la carta que localitzà la Núria Coll i Julià, hi diu literalment “Vicens Anes Pinson de la vila de Pals”. Una recerca científica i rigorosa com predica el Centre d’estudis Colombins el que no pot fer és una interpretació lliure sobre un document custodiat a l’arxiu de l’Ardiaca de Barcelona i dir a la lleugera, que on diu “Pals” en realitat vol dir “Palos”. No hi ha en aquest document cap base que demostri allò que vol predicar, sinó la pròpia intencionalitat dels que volen fer passar una cosa per altra. Llavors, qui falseja la informació o els documents i qui vol manipular la realitat?

L’activitat històrica al voltant de l’antiga vila Reial de Pals és la mateixa que pot realitzar Castelló d’Empúries amb “Terra de Trobadors”, o Les Guilleries amb les activitats al voltant de la figura de Serrallonga i els bandolers, amb la finalitat tots ells, de promoure el coneixement històric i llegendari propi de les viles o ciutats a través d’activitats dirigides al públic gran i petit.

Però allò que no es pot permetre és que discursos encesos que volen erigir-se en nom de veritats absolutes vulguin impedir el dret lliure a la recerca, al coneixement i a la divulgació, i vulguin portar de nou la CENSURA a les idees, als treballs o a les línies de recerca que no comulguen amb els seus idearis. Quin nivell de credibilitat pot tenir en defensa de la veritat Sr. Albardaner, quan en el seu moment i a través d’un article publicat l’any 2003 als Quaderns de Vilaniu titulat “Ens convé als catalans ara i aquí que Cristòfor Colom sigui català?“ va escriure en relació a la catalanitat del descobridor: “.. Si en trobo la prova, tal com està el panorama, la destruiré tot seguit i quan m’enterrin els meus llavis tindran una estranya ganyota incomprensible per a tothom…”.

Joaquim Ullan
Cercle Català d’Història
Palamós, agost de 2011

Font:
Setmanari EL TEMPS, del 16/08/11
Secció CARTES

Anuncis

3 comentaris

 1. Felicitats per la resposta!!
  En la mesura que vagin apareixent noves proves que deixin en evidència la teoria oficial, no dubteu que aniran apareixent nous Albardaners.
  Ànims i endavant amb la recerca.


 2. arxiu de la corona de Aragón??? ,Aragón capital Barcelona???
  aquesta es un altra mostra de com ens manipulen l’historia
  no hi caiguem en la trampa


 3. […] anteriors: I / II / III / IV / […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: