h1

Gerri 300 anys

Juny 23, 2011

CRIDA

Des de la vila de Gerri, fem una crida als pobles de l’antic Abadiat, a tot el vell comtat del Pallars i a tota la Nació catalana, en els tres-cents anys del setge, crema, saqueig i destrucció de la vila i monestir de Sant Vicent i Santa Maria de Gerri per Felip IV de Borbó. Us fem saber, en nom de la memòria dels fills i les filles de la terra, que anirem des de les tres portes de la vila en processó cívica davant del monestir per jutjar en efígie el Rei i Els seus descendents, que tornaren a fer del nostre poble camp de guerra, així com dels seus símbols. Això serà el dia 25 de juny, en l’aniversari del dia de sant Joan de 1711, quan les flames, el robatori i la destrucció de la vila pel comte Muret confirmava la pèrdua de les Constitucions de Catalunya. Als que arrasaren el poble i la Nació els jutjarem pel mal, el dolor i la mort que han estès sobre aquesta terra i per haver negat la vida digna i pròspera dels catalans.

Primera

Sou cridats al judici de Felip III d’Habsburg, i mai més oportú que aquest acte sigui des de Gerri, des d’on recordem amb dolor encès i la sang de les venes l’horror i la infàmia que el 1609 fa del racisme biològic la màxima creació d’Espanya; Felip III expulsà els moriscos en nom de la “puresa de la sang”, la qual cosa va fer que la humanitat prengués a Gerri, en La Morisca, la memòria, la música, la dansa i la roba dels fills d’Al·là.

Segona

Sou cridats a jutjar la memòria de Felip IV de Borbó, qui el dia de sant Joan de 1711 va assetjar, cremar, saquejar i destruir la vila de Gerri i el seu monestir, i alhora va trair i destruir les Constitucions de Catalunya per imposar la castellana o espanyola. Això era en l’època de l’abat de Gerri, Francesc de Cordelles, qui benaiva la taula de l’arxiduc i rei Carles III de Catalunya.

Tercera

Us convoquem a jutjar Ferran VII i Isabel II, que van fer del país i de Gerri el camp de batalla entre carlins i liberals, i va causar la mort en nom de la dinastia borbònica. El 1838 Gerri fou assetjada i minada durant divuit dies pel general Segarra, i el poble cridava que no es rendiva mentre hi hagués un sol dels seus habitants.

Quarta

Perquè mai un poble ha de morir per un home, jutjarem el dictador Franco per haver haver comès el major crim que pot cometre un home, el crim de la guerra (1936-39). Ell, per imposar la monarquia dels borbons, va afusellar massivament la població civil pallaresa a Montardit, bombardejat els pobles i causat la mort de desenes de pallaresos i salats, així com de centenars de milers de catalans. En nom de Déu s’afusellà el president de Catalunya, Lluís Companys, i als camps de concentració del feixisme enmalaltí el batlle de Gerri, Bonaventura Piqué (batlle del 1931 al 38), fet que li provocà la mort. I la Guerra fou la causa de la segona crema del monestir i de la Mare de Déu i el Jesuset negres de Santa Maria.

i Per acabar

Volem dir-vos que el Tribunal de Justícia de la Història sentenciarà davant del monestir, amb els acusats en efígie, a les portes del cementiri, i amb els testimonis i judici de vius i morts de la vila.

Gerri XXIII de Maig de l’Any MM.XI
Comissió Memorial Tres-Cents Anys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: