h1

La Immaculada Concepció la Patrona d’infanteria

Mai 13, 2011

Revisant la nostra hemeroteca, vull reproduïr-vos avui un article de fa ja algun temps, del nostre col·laborador en Jordi Grau, que crec realment pot ser del vostre interès. El seu títol és: La Immaculada Concepció la patrona d’Infanteria.

Trobem el següent web:
http://www.ejercito.mde.es/ihycm/actividades/patronas/infanteria/infanteria.html

Veiem que ens diu aquest web esmentat:
“No se sabe a ciencia cierta ni cómo ni cuándo se extiende la devoción castrense hacia la Virgen, pero el caso es que la Inmaculada se va incorporando, a banderas y estandartes, en muchas de las acciones en que toma parte la Infantería. En el Museo del Ejercito se conserva un estandarte del año 1550 en forma de corneta con la efigie de la Virgen, con su atuendo blanco y azul, que es como se representa la Inmaculada desde las primeras imágenes.”

Cerquem un llibre d’en Caius Parellada:
PARELLADA CARDELLACH, Caius.  Colom venç Colombo. Aleu & Domingo  Barcelona 1987, 159 -162 ps.

En ell hi trobarem

 1. La creença de en la immunitat de la Verge era molt arrelada a Catalunya d’ença la difusió l’any 1291 de la doctrina lul·liana arran de la publicació “De Immaculata Virginis Conceptione”.
 2. El 04/02/1281 A Barcelona el domer Bertran Molins demana al bisbe Arnau de Gurb la institució de la festa de la Concepció. A Girona i Elba la institució fou efectuada el 1330.
 3. El rei Joan I per edicte publicat a València el 14/03/1394 mana que a tots els seus regnes es colgui la festa de la Immaculada Concepció.
 4. El rei Joan I en cèdula 05/12/1395 al Braç Reial fa constar  que el seu edicte ha estat ben acollit pels reis Carles IV de França i Ricard II d’Anglaterra (Actualment la festa se celebra en més d’un país europeu).
 5. El rei Martí l’Humà en pragmàtica 14/01/1398 estableix una sanció penal aplicadora als adversaris de la doctrina concepcionista. La confraria del Reial fundada el 1333 celebrava amb data 8 de desembre a la Catedral la festa.
 6. La devoció a l’advocació mariana de la Concepció és una tradició medieval que caracteritzava fortament la vida religiosa i social catalana.
 7. A la constitució del 1456 les Corts Catalanes consagren la doctrina i la festivitat Concepcionista.
 8. El mateix Colom a la lletra de Santàngel esmenta  que va posar el nom de “Santa Maria de la Concepció” a la 2ª illa que descobrí i també va donar el nom al port més esplèndid  de la Hispaniola.  Curiosament en aquesta època en castellà a la Concepció n’hi deien Concibición o Concebición.

Més curiositats:
“El 27 de Julio de 1892 el Inspector General de Infantería D. Fernando Primo de Rivera, primer marqués de Estella, elevó al Ministerio de la Guerra, a petición de los jefes de los regimientos de Infantería, una moción para que se nombrara a la Inmaculada, Patrona del Arma. Entre las razones prestadas para apoyar la petición se aludió a que la Señora ejercía ya, de hecho, la función del patronazgo sobre muchas unidades de Infantería, la Academia General y, sobre todo, el que ya era Patrona de España.”

Als mapes i portolans publicats al CCH que venen a continuació intuïm la importància que havia de tenir, a travès de la relació dels cartògrafs catalans i la Immaculada.

1640 João Teixeira Albernaz (portuguès), Inst. Arquivos Nacionais Torre Tombo

1511 – Salvat de Pilestrina (Barcelona) – Carta del Mediterrani

1516 Vesconte Maggiolo di Fano (Genovès) – Mapa Mundi (del l’Est de les costes d’Amèrica fins l’Índia)

Bandera commemorativa de Lepant

Ni per un moment penseu que el Cavaller de la dreta es Santiago! Recordeu la creu de Santiago? Això És una creu de Sant Jordi.

 

Jordi Grau / Article original

Anuncis

2 comentaris

 1. Fins ara, les notícies que jo tenia sobre aquesta forma de culte a la Verge, és que no va tenir el tractamente de dogma de fe, fins a finals del segle XIX, això vol dir, que no era obligatori creure en que la Verge va concebre Jesús per obra de l’Esperit Sant. Sabríeu dir-me, si això és cert ?. Gràcies.


  • El dogma de la Immaculada Concepció no és “que la Verge va concebre Jesús per obra de l’Esperit Sant” sinó que Maria va ser concebuda sense pecat original, que és tota una altra cosa. Per això se celebra la festa el dia 8 de desembre (9 mesos abans de la festa del naixement de la Mare de déu, que és el 8 de setembre).Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: