h1

La Catalunya popular i sobirana: Josep Catà i Toni Muñoz

Març 12, 2011

De tots és conegut que avui en dia “la universitat” és una mena d’ens eteri que no viu la realitat i que s’ha perdut dins d’un eixam d’interdependències intel·lectuals, polítiques i personals que l’han inmovilitzat totalment.

Tampoc és cap secret dir que a dia d’avui, la millor tasca en recerca històrica, és fa des de fora la universitat, i un dels millors exemples, és el dels professors Josep Catà i Antoni Muñoz, professors d’història i de física respectivament durant molts anys en un institut barceloní, i que amb la seva tasca de recerca continuada, rigurosa i perseverant, han assolit uns resultats demolidors.

El seu treball conjunt, els ha dut no només a publicar un bon grapat de llibres en aquest temps, sinó que han ajudat i de quina manera, a rellegir un episodi de la història tan important pels catalans com el de la guerra de successió. Amb els documents que han exhumat, hem pogut entendre millor les situacions que van dur al país a un moment com aquell, i les conseqüències que tot plegat van suposar i que encara avui en dia paguem tot i que alguns no ho vulguin veure. Serà potser casualitat què en referència a les balances fiscals, en una llista de comunitats autònomes ordenada per ordre de més a menys aportacions a l’estat, aquesta estigui encapçalada per Catalunya, Balears, València i Aragó?

Entendre que als segles XVI i XVII, és va produïr una lluita entre dos models de govern totalment diferenciats com eren l’ABSOLITISME castellà i el PACTISME catalanoaragonès, i que la vistòria del primer va allunyar a la naixent Espanya de la realitat europea del moment per convertir-la en el país fosilitzat i sense contingut que és avui en dia, és una cosa que no s’explica ni a les escoles ni a les universitats. Només podem conèixer aspectes com aquests apropant-nos a llibres com els d’aquests autors, que ens permeten entrar en les entranyes dels successos històrics d’aquella època.

Ells ens han ajudat a conèixer la repressió brutal posterior a la finalització de la guerra de successió i ens han permés coneixer la possició anglesa davant dels esdeveniments i la traïció que va deixar als catalans venuts davant l’enemic. Ens han permès retrobar-nos amb molts herois del moment desconeguts per a tots els catalans i ens han parlat de com des de l`època del comte-duc d’Olivares, el govern pro-castellà ja tenia clar que per dominar Catalunya calia controlar Barcelona. Ho van aconseguir, tot i que van trigar dos segles, amb la construcció de la ciutadella que va servir per bombardejar la ciutat sempre que calgués.

A ells els hem d’agrair que hagin dedicat bona part del seu temps, ha recuperar per a tots nosaltres aquesta part de la memòria encara endormiscada. Els conminem a que segueixin treballant en aquesta línia i que la tasca desenvolupada serveixi per crear escola, una escola que segueixi els dictats del rigor, la recerca i la lògica com ells be fan, i no pas dels dogmes perpetus i de la por a la revisió històrica i fins i tot de la bagancia.

Llibres:

“Repressió Borbònica i resistència catalana (1714-1736)”
“Absolutisme contra pactisme. La Ciutadella de Barcelona (1640-1704)”
“La traïció anglesa”

 

Presentacions i conferències:

Presentació del llibre: “Absolutisme contra pactisme. La ciutadella de Barcelona (1640-1704)”, de Josep Catà i Antoni Muñoz, el 08/09/2008
Presentació del llibre: “La Traïció Anglesa”, de Josep Catà i Antoni Muñoz, el 09/09/2009
Conferència-presentació Revista SÀPIENS Núm.89, “Què se’n va fer dels herois del 1714?”
Conferència: “La Catalunya popular i sobirana dels segles XVII i XVIII (I)” a càrrec d’en Josep Catà, el 08/11/2010
Conferència: “La Catalunya popular i sobirana dels segles XVII i XVIII (II)” a càrrec d’en Josep Catà, el 18/11/2010

Joaquim Ullan

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: