h1

Salpar de Palos?, impossible per en Pere Forès

Març 6, 2011

La temporada passada, vam tenir la sort de gaudir a la sala de conferències del Centre Comarcal Lleidatà, d’una xerrada que va anar a càrrec d’en Pere Forès, navegant professional i empresari, que en la actualitat està immers en l’execució del projecte Ictineus-3.

 Ens explicava en aquella xerrada en Pere Forés, navegant que ha realitzat varies vegades la ruta Atlàntica amb vaixells a vela, que segons els experts, a l’hora en que diuen els diaris atribuïts a l’almirall Colom que va sortir de Palos, havia d’haver mar entrant degut a la marea, i que no hagués pogut sortir de cap de les maneres fins ben bé les 12 del migdia. En canvi a Pals com a contrapunt, no hagués tingut aquest problema.

 Pel que fa a la marinada que esmenta Colom (“virazon” en castellà), dir que, fins a partir de migdia, aquesta no apareix a Palos, però pel contrari a Pals, a partir de les 8 del matí, aquest vent tèrmic ja bufa, essent possible aquesta sortida de Colom, que de ben segur començaria la travessia a rems.

Degut a que aquesta marinada es produeix a prop de la costa, en Colom aniria variant el seu rumb per poder resseguir aquesta i ho faria molt lentament. Així doncs, quant un dels vaixells d’en Colom va trencar el timó, segons els càlculs d’en Pere Forès, estarien a l’altura de l’illa d’Eivissa, cosa que permetria al dia següent en trencar-se totalment el timó, apropar-se a aquesta illa o potser fer-ho a Alacant o Múrcia. En canvi en el cas del trajecte Palos-Canaries, no haurien arribat ni tan sols a meitat de camí en el moment de l’avaria i hagués estat impossible arribar-hi a l’illa canària.

Veus professionals com pot ser la d’en Pere Forès, fa surar les misèries de moltes de les mentides que es perpetuen any rere any relatives a la gesta de l’almirall Colom i els seus homes. Només investigacions transversals que aprofitin el coneixement de persones expertes en diferents camps, ens aniran duen a poc a poc, a restablir la veritat del que fou la més gran de les gestes marítimes de tots els temps, i les causes que la motivaren.

Joaquim Ullan

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: