h1

Espanya, capital París

Març 4, 2011

Traducció d’Imma Falcó
Edicions La Campana, 2011
PVP 19,00€, 320 pàgs.
ISBN 978-84-96735-52-1
1a edició

Espanya, capital París és un llibre imprescindible per a qualsevol ciutadà, amb independència de les seves idees, que vulgui entendre amb claredat quina és la intenció permanent de l’Estat espanyol: convertir Madrid en la capital total.

Fa 300 anys Felip V fixa a Madrid el «km 0» de les comunicacions de l’Estat. Un decret de 1761 finança amb pressupostos generals les sis carreteres preferents, les radials: els «camins reials». La resta de carreteres anaven a càrrec de qui hi estigués interessat. Els objectius polítics s’imposaven a la productivitat de l’economia. I així ha continuat fins avui.

Germà Bel ha entès que la manera més eloqüent de posar en evidencia l’obsessió centralista no és amb discursos ni opinions, sinó repassant amb gran rigor i precisió la història de les infraestructures. Al costat de l’autor, i amb una prosa amena i suggestiva, viatjarem pels camins de posta, les carreteres de Ferran VI i Carles III i l’Espanya del ferrocarril del segle XIX. Amb uns capítols reveladors sobre les autopistes, sobre l’AVE –la gran obra faraònica de l’Espanya contemporània–, i sobre la gestió dels aeroports.

¿L’AVE servirà per potenciar les ciutats per on passa o perquè la gent vagi a comprar i treballar a la capital? ¿Exercim la solidaritat aèria o Palma de Mallorca paga els aeroports de Madrid i Barcelona? ¿Té solució el desequilibri dels peatges a Espanya? ¿El desinterés pel corredor mediterrani porta a una economia de segona divisió?

“Un best-seller econòmic”
Antón Costas, El País

Germà Bel. Terres de l’Ebre, 1963. Màster en economia per la Universitat de Chicago i doctor per la Universitat de Barcelona, de la qualés catedràtic d’economia. Investigador a Harvard. Professor visitant a la Universitat de Cornell. Director de la cátedra Pasqual Maragall d’Economia i Territori de la UB.

Germà Bel

Les Cases d’Alcanar, Terres de l’Ebre, 1963. Màster en Economiaper la Universitat de Chicago, es va doctorar a la Universitat de Barcelona, onexerceixcom a catedràticd’Economia Aplicada, i és també director de la càtedraPasqualMaragalld’Economia i Territori de la UB. A mésésprofessorinvitat a la Barcelona GraduateSchoolofEconomics. Diputat al Congrés entre el 2000 i el 2004, va ser portaveud’Economia i Hisenda del Grup Socialista des del 2001 fins al final de la legislatura. Entre el 2004 i el 2006 va ser professorvisitant a la Universitat de Cornell, amb una càtedra Rafael del Pino, va exercircom a investigador a Harvard i, posteriorment, a l’Eu-ropeanUniversityInstitute de Florència. Des d’aleshores la sevaactivitatestà centrada en la investigació sobre eco¬nomia i política de les infraestructures i el transport i sobre la reforma del sector pú-blic, matèries que també atrauen la sevaatenciócom a articulista habitual de premsa. És autor de nombrososllibres i treballsd’investigació, aixícomd’assajos de divulgació.

www.germabel.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: