h1

Conferència a Alella: “La descoberta d’Amèrica: Un frau històric universal”, amb Eva Sans i Joaquim Ullan

febrer 20, 2011

L’Ateneu Alellenc d’aquella mateixa villa maresmenca, va programar per al passat diventres 4 de febrer, la conferència titulada “La Descoberta d’Amèrica: Un Frau Històric Universal”, que va anar a càrrec del president del Cercle Català d’Història en Joaquim Ullan, i la investigadora de la mateixa entitat, n’Eva Sans. Aquest acte va estar el primer organitzat per aquesta nova associació alellenca que pretén ja des del seu inici convertir-se en una referència de la vida cultural al Baix Maresme.

L’acte va estar presentat per en Salvador Bonada, i ens va permetre compartir amb més d’una cuarantena de persones, les principals aportacions que el Cercle Català d’Història ha realitzat darrerament en aquest àmbit colombí.

En Joaquim Ullan va centrar la seva exposició en explicar de manera molt bàsica, l’existència d’un control de la informació especialment dur al llarg del s.XV, d’una inquisició i d’unes institucions reials que no permetien cap escletxa en aquest sentit.

Va explicar també, les incongruències, tergiversacions, contradiccions, i fets impossibles que la història oficial ens ha explicat fins ara, i va situar Catalunya, Castella, els diferents personatges protagonistes de la descoberta i els principals fets històrics de l’època, en el seu autèntic context. Així, el públic assistent va poder veure amb més claredat l’escenari real dels fets i va poder dissipar d’aquesta manera, el fum que ens permet veure com aquesta història oficial només, es pot mantenir de manera artificial.

L’Eva Sans per la seva part, va centrar-se més en les darreres aportacions que el Cercle Català d’Història i especialment ella com a Cap de Recerca de l’entitat, s’han realitzat en els darrers mesos al voltant d’aquesta temàtica.

En primer lloc ens va parlar de les diferents troballes que certifiquen l’existència d’un port a Pals (Baix Empordà), ja als segles XV, XVII i XVII. En el cas del s.XV, la troballa és extraordinària, perque ens mostra l’existència d’aquesta infrastructura a la zona a la mateixa època en que l’almirall Cristòfor Colom va sortir cap al Nou Món, la qual cosa sustenta definitivament la possibilitat real que aquest port fos el de sortida per estar en us a la mateixa època que s’esdevingueren aquests memorables fets. La investigadora destacà de manera molt evident la gran desaparició documental que ha patit aquesta vila en una qüestió tan transcendent com era l’administració de permisos, assegurances, comandes, autoritzacions, i un llarg etcètera de coses relacionades amb un port comercial independentment de la seva envergadura.

Per altra banda, ens va parlar també, de les troballes al voltant de la segona expedició que realitzà Colom a Amèrica i com aquesta, gràcies a cronistes catalans especialment del s.XVIII, avui coneixem que van partir de Barcelona, i no de Cadis com encara ens expliquen a les escoles. D’aquí també podem deduir, la nula atenció que els investigadors han dedicat als nostres propis cronistes.

Finalment, l’Eva Sans, va repassar d’altres fets també provats documentalment, que ens permeten anar completant aquest camí que ens ha de dur ha la demostració definitiva d’un fet transcendental per a la història del nostre país i que no és altra que la descoberta d’Amèrica, fou una empresa catalana.

Escolteu les gravacions integres de les conferències del passat 04/02/11 a Alella (El Maresme)

Joaquim Ullan

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: