h1

“Parlin espanyol, ja” (R.L.G., The Economist)

gener 28, 2011

Hi ha poques raons per ser tan sarcàstics sobre la qüestió de Giles Tremlett va ser a The Guardian fa uns dies a , quan Espanya va començar a senadors que permet el debat en basc, valencià, català i gallec:

La cambra alta d’ Espanya parlament s ‘ha causat controvèrsia en permetre que els senadors que el debat en cinc de les llengües del país, amb intèrprets empleats per convertir les seves paraules en una llengua que tothom parla perfectament: l’espanyol.
El va la sarcàstics: “crítics” es cita, i un editorial mordaç.  Després ve una escena en què senadors hispanoparlants estan “obligats” a recollir els seus auriculars quan un senador parla català, una estimació de quant li costarà, i una cotització del mal humor del líder de l’oposició conservadora: “Alguna cosa com això no passaria en qualsevol país normal “.

A continuació, figura una descripció bastant precisa de la situació lingüística a Espanya: el 11% del país parla un idioma minoritari de forma nativa, i al voltant d’un terç dels espanyols que coneixen i utilitzen amb regularitat.  No s’han esmentat és el fet que aquestes no són les intrusions indesitjables en un Edèn de parla espanyola, però les llengües indígenes que es parlen allà des que els bascos es van presentar a la prehistòria i Amèrica va separar gallec i el català després de “Espanya” existís.  A més d’esmentar és una de les raons relativament mestre poques persones les llengües minoritàries: Franco Una bandera Francesc, la pàtria una, Llengua polítiques d’una, que prohibia tot, des de noms de català a la botiga-signes en llengua basca. Aquests van donar les regions de minories duradora queixes, queixes que s’inflamen al castellà-parlants (i els de fora) tractar-los com plagues per a les que volen parlar el seu idioma al seu propi país.

“Els països normals” que s’adapten a això són Canadà, Nova Zelanda, Bèlgica, Sud-Àfrica (amb 11 llengües oficials), l’Índia i molts altres. Una vegada més, això no vol dir que totes les minories han de tenir tots els privilegis. Però dir que els senadors només ha de parlar el llenguatge comú és oblidar que aquest llenguatge “comú” és una llengua estrangera a molts espanyols. Recordant que, i prenent seriosament les queixes, és la millor manera de mantenir-los feliços a Espanya.

http://www.racocatala.cat/forums/fil/136518/parlin-espanyol-ja-r.l.g-the-economist

Versió original:
http://www.economist.com/node/21015071

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: