h1

“Hem de recuperar la història d’aquest país”

gener 28, 2011

Entrevista a Joaquim Ullan i Eva sans, del Cercle Català d’Història

ESTEU ACOSTUMATS A RECÓRRER CATALUNYA PARLANT DE CRISTÒFOR COLOM A GENT MOLT DIFERENT. COM VAU PREPARAR LA PRESENTACIÓ A L’IQS, SOBRETOT PENSANT QUE ESTARÍEU DAVANT D’UN PÚBLIC MAJORITÀRIAMENT TÈCNIC?
Joaquim Ullan: La història ens afecta a tots, tant si som de números com de lletres. Així doncs, el missatge ha estat exactament el mateix i, precisament, com que són un públic que ha treballat molt el raonament i la investigació poden arribar a captar molt millor el nostre missatge.
Eva Sans: Amb Colom estem parlant d’un personatge universal que desperta passions i així ho hem constatat allà on hem anat. Una altra cosa que també és curiosa és que precisament molta de la gent que assisteix a les conferències i rutes que organitzem és del món de la ciència.

ENTORN DE LA FIGURA DE COLOM HI HA MOLTES TEORIES. COM US PLANTEGEU, EN AQUEST ÀMBIT TAN DIVERS, LA TASCA D’INTENTAR BUSCAR LA VIA QUE CONSIDEREU MÉS FIDEDIGNA?
E.S.: Treballem per canalitzar aquesta investigació sempre des d’una línia científica, és a dir, amb dades i fets comprovats. Perquè, si bé és cert que hi ha moltes versions i estudis, la majoria d’ells no tenen una base científica i no s’aguanten per enlloc. Potser d’aquí sorgeix el problema que encara estem al 2010 i no sabem què va passar realment.
J.U.: Una cosa molt important que hem volgut fer arribar a la gent és que aprenguin a raonar una mica la història. Ens creiem qualsevol cosa que ens expliquen i no posem res en dubte. Aquest és el gran problema. En paral·lel, una altra de les claus passa per entendre l’entorn del país en aquell moment.

COM COMENTÀVEU, AL VOLTANT DE LA FIGURA DE COLOM HI HA MOLTS MITES. QUINS SERIEN ELS MÉS ARRELATS?
J.U.: Una de les bestieses més grans que es pot escoltar és que el personatge de Colom s’ocultava.
E.S.: El nostre objectiu és trencar força mites i descobrir una altra realitat basada en coses comprovables i que fins ara no s’havien mirat. Si les investigacions es fessin com les policials, basades en aspectes científics, potser no estaríem on estem ara.

I SÓN FÀCILS DE TROBAR AQUESTES PROVES?
J.U.: Si vas a buscar-les les trobes, fet que demostra que hi ha molta gent que diu que fa recerca i no cerca realment res. Per exemple, si busques el Colom genovès o eivissenc segur que no trobaràs res. Hem de tenir clar que la desaparició documental és extrema.

UN ÚLTIM MISSATGE?
E.S.: Tothom és capaç de contribuir a desemmascarar la veritat, però primer l’hem de posar sobre la línia correcta. Hem trobat gent que, una vegada coneixen el nostre projecte, ens han ofert documents o adreçat a altra gent que ens els pugui proporcionar. Pensem que es pot acabar descobrint la veritat i, si queden documents que confirmin la nostra versió, els acabarem trobant, cosa que ens permetrà situar de nou Catalunya al món.
J.U.: Hem de recuperar la història d’aquest país. Simplement recuperant la ja coneguda descobrirem una nova dimensió i si a més fomentem la investigació i la recerca molt millor. Animo tothom a seguir en aquesta línia i, des del Cercle d’Història de Catalunya, hi continuarem treballant.

Font:
Revista de l’Institut Químic de Sarrià (AIQS)
http://www.cch.cat/pdf/aiqs_01.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: