h1

La mort de Colom / Carrer Ample

Novembre 19, 2010

Sense cap mena de dubtes, hem estat pioners en l’organització de rutes guiades a peu, explicant el tema de l’Almirall Colom des de l’òptica més moderna, que donen mes de 80 anys de recerca. Una de les primeres rutes que vam organitzar ara farà 3 o 4 anys, va estar guiada per l’escriptor i bon amic, en Jordi Peñarroja. Sobre la mort i enterrament de Colom ens explicava el següent:

La historia oficial sosté que Colom mor el 20 de maig de 1506 a la ciutat de Valladolid, que els funerals se celebren a l’església de Santa María la Antigua, que dipositen les seves restes –cobertes amb l’hàbit de l’orde terciària franciscana– al convent de Sant Francisco d’aquella capital, fins que son portades a la cartoixa de Santa María de las Cuevas de Sevilla. La mort esdevé al número 2 del carrer “Ancha de la Magdalena”, immoble que sempre ha estat considerat com a propietat de la família Colom.

Quan l’any 1865 es vol retre homenatge a la memòria del descobridor s’encarreguen unes recerques prèvies, per tal de comprovar la veracitat d’aquesta versió. Els resultats no coincideixen amb la versió esmentada: la casa no pertany a la família Colom fins al 1780. Per tant és impossible que la casa sigui un habitatge de Colom. Tanmateix, la comissió de Valladolid encarregada de l’homenatge no fa cap cas de la investigació notarial i hi posa una làpida recordatòria amb la inscripció següent: “Aquí murió Colón ¡Honor al genio!”

Tampoc no s’han pogut trobar rastres al convent de Sant Francisco de Valladolid, perquè ha estat totalment destruït, circumstància molt similar al que ha succeït al convent de Framenors de Barcelona –que ocupava l’espai entre la Plaça de Medínaceli i la Rambla– o al Convent de Santa Caterina, on hi hagué el vas familiar dels Colom barcelonins.

Tot ben a prop del carrer Ample, on existeix la tradició d’haver-hi residit l’almirall a la seva arribada a Barcelona. En aquest carrer hi ha hagut la residència de:

  • els Gualbes-Colom, a la zona coneguda com Voltes de Mar, tocant al carrer Ample; residència amb un immens terreny, que actualment ocupa l’edifici de correus. Aquesta mansió té com a hostes destacats: Jaume d’Urgell, Pere IV –quan arriba a Barcelona el 1464– i el mateix rei Ferran II.
  • els Ferrer (família de l’abat de Montserrat Antoni Pere Ferrer, al bandol de la terra contra Joan II).
  • Ample 28. Casa de l’arquebisbe de Tarragona, ara Palau Larrard-Sessa, col·legi de Sant Josep de Calasanç.
  • els Beltran, amb casa devant de l’infant Enric Fortuna, tocant al pla de framenors.
  • el palau de l’infant Fortuna.

Joaquim Ullan

Anuncis

2 comentaris

  1. És ben cert que la suposada mort a Valladolid no ha estat provada. Curiós la coincidència de nom: “Calle Ancha de la Magdalena i Calle Ancha a Barcelona “.


  2. El Jordi Bilbeny té un article molt complet on intenta demostrar que la mort de Joan Cristofol Colom va ser a Barcelona i enterrat a Barcelona. Ell creu (jo també) que tot el tema de Valladolid és fals. L’article es pot trobar a internet. Té un titol aproximat de “La mort d’en Cristòfol Colom: estat de la qüestió”. Jo me’l vaig llegir fa temps i consta d’unes 40 pàgines.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: