h1

La Muixeranga (I)

Octubre 25, 2010

La tonada de la muixeranga amb dolçaina i tabalet, coneguda a la Catalunya Nova com a “dansa de Valencians” és per a molts entesos la precursora dels castells.

Es tracta, més que d’un ball, d’un conjunt de quadres plàstics que acaben alçant torres (castells) on són rematades per un xiquet.

La música és senzilla i emocionant amb ritme molt marcat que serveix de guia, per aixecar les torres. Joan Fuster la proposava com a himne nacional de tota la nació doncs per a ell Els Segadors no deixava d’ésser un himne regional.

Aquesta melodia ha sigut polititzada durant els últims temps, satanitzada per uns i lloada per altres.

Escoltar la Muixeranga (mp3)

La Muixeranga per en Joan Fuster

(Text publicat a un disc d’Al Tall. Editat per EDIGSA a Barcelona l’any 1977)

“Una cançó, una tonada de dolçaina… La cançó del grup Al Tall és una convocatòria actual, alegre, viva; la tocata de la Muixeranga d’Algemesí hi representa la tradició popular, senzilla i emocionant. La combinació no podia resultar més oportuna. Aquest disc, improvisat, de cara a una eficàcia urgent, conjunta la doble veu d’un instint ‘nacional’ que no es resigna a claudicar. Cada dia són més els valencians que ens reconeixem en la nostra ‘identitat’ segura, i que volem recuperar-ne les ‘senyes’. N’hi ha moltes que hem de rescatar de l’oblit, de la desídia, de l’opressió. ¿I per què no unes melodies? En el fet d’una concentració multitudinària, ‘cantar’ colectivament constitueix, ja, una afirmació. ¿I cantar què? ‘Al Tall’ es limita a la crida de l’Aplec del Puig, un dels pocs episodis de la Resistència -modesta resistència- contra el franquisme al País Valencià. ¿La Muixeranga d’Algemesí? és ‘cant’. Un cant nacional-popular. Que, a la curta o a la llarga puga desplaçar el coro de zarzuela del mestre Serrano, justament anomenat ‘Himno Regional’. Ben mirat, per a continuar sent valencians, els valencians ens hem d’inventar unes esperances de futur, a tots els nivells. I al nivell de cantar. ¿Quina cançó i el cant de tothom?

Hi ha un ‘himne’ pendent. Per al País Valencià i per als Països Catalans. Els Segadors també és un ‘himno regional’. Siga com siga, cal fomentar ofertes. La d’una ‘cançó’ -¿himne?- unitària dels Països Catalans, benvinguda i necessària. ¿Per què no intentar-ho? ‘Himne’, ‘cant’, ‘cançó’…”

Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922 – 1992)

 Unes paraules del compositor i premi nacional de música Josep Moreno Gans publicades a la revista de les festes de la Mare de Déu de la Salut l’any 1958

“Què voleu que vos diga? (…) Què sé jo de lletres per interessar la vostra atenció? (…) Què més voldria que sentíreu el que jo, quan em trobe davant la Muixeranga, tot pletòric d’emoció? (…) El tabalet ritmant l’acció; la dolçaina revivint-la, el Mestre Cabrera dirigint la trama, tot ple d’il.lusió…

Què més voldria jo que en l’esdevenidor lluminós, que espere d’Algemesí, mai es perda la dolçor i expressió d’esta bella melodia, font volguda de la més pura tradició? (…)

Donant vida a la Muixeranga el temps ens la llega, conserveu-la amorosament, com una més de les vostres filles que bé mereix per sa bellesa guardar-la amb una quadre d’honor.”

Joaquim Ullan

Anuncis

One comment

  1. Ho desconeixia! Mare de deu! hi penso? No només varem perdre una guerra al 1714! Commovedores les paraules d’en Joan Fuster i d’en Josep Moreno.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: