h1

Cròniques des de la Sevilla Colombina : Dia 6

Octubre 9, 2010

 Avui divendres, hem donat per finalitzada la nostra estada a Sevilla. Al vespre hem arribat a Barcelona i abans d’anar-me a descansar, vull deixar aquesta crònica publicada en el meu bloc. Ha estat un viatge molt i molt productiu, i ens fa molt feliços els resultats que hem obtingut i que, especialment, els més importants, es faran públics en el seu moment.

Durant el cap de setmana, publicarem una crònica especial amb el recull de les principals conclusions que volem compartir amb tots vosaltres, però abans, parlem una mica del que ha estat la jornada d’avui.

Biblioteca Colombina (II)

Sobre la Biblioteca d’en Ferran Colom, en la que ahir vam viure una sèrie d’anècdotes, puc donar-vos una notícia bona i una altra de dolenta.

La notícia bona que aquesta biblioteca, torna a ser una “Biblioteca Colombina”. Aquesta fita a estat obra de la nostra companya, l’Eva Sans, que valenta ella (és taure), s’ha personat en el lloc en qüestió, i ha estat rebuda per un noi que avui substituia a la bona senyora d’ahir. A la pregunta de “És aquí donde tienen la biblioteca personal de Hernado Colón?”, la resposta ha estat, “Si señora, esta és la Biblioteca Colombina”.

Quasi he sentit campanades al cel. Fins i tot, alguns coloms com si d’un missatge esotèric és tractés, s’han aturat al damunt de la portalada de l’establiment. Ha estat molt emocionant! Jo penso que l’Eva és molt més maca que jo, i d’aquí, que ahir aquella seriosa senyora, m’informés en sentit contrari.

Ara la mala notícia. Doncs resulta que els llibres que tenen d’en Ferran Colom (si recordeu, diuen que tenen pràcticament el 90%), no son consultables. Només poden ser consultats els microfilms i els scanners d’aquells que hagin estat digitalitzats, i en cap cas, es podrà consultar els llibres originals, i això inclou, tots els comentaris que el propi protagonista havia escrit de puny i lletra en algunes obres. Penseu potser, llegint la crònica d’ahir, que aquesta és una mesura coherent amb el calvari que han fet patir a aquests llibres? A bones hores…

Archivo General de Índies

Crec que al “Archivo General de Indias”, s’estan plantejant seriosament això de la revisió històrica, doncs aquests dies, està exposada en aquell edifici, l’exposició que darrerament recorre Espanya i que ens parla de la personalitat i obra d’en Jaume Vicens Vives. Penso que és una bona oportunitat per reflexionar sobre la veritat establerta i el qüestionament de la mateixa. (Mira que si em fessin cas!!).

Doncs, hem aprofitat el darrer matí, per efectuar el pagament d’una sèrie de còpies que hem demanat i poca cosa més. Francament són una gent molt efectiva. Amb una mica de sort, les fotocòpies, poc més de trenta, arribaran una mica abans de reis (de 2011 eh! No feu broma).

Francament, no ha estat fàcil treballar en aquell arxiu. El nivell de control de cada moviment que és realitza, és francament exagerat, i la quantitat de temps que és perd per culpa d’una mena de burocràcia barrejada amb una mica d’incompetència, és realment important.

Per cert, no hi ha pràcticament cap llibre, dels editats per autors catalans en els darrers anys, que ens parlen d’aquesta manipulació històrica al voltant del personatge de Colom. No sé encara si és culpa dels editors catalans, o de què per allà potser, no interessant gaire.

Drassanes Reials de Sevilla (II)

Sobre aquest tema, crec que no val la pena tornar-hi a incidir en la impossibilitat de què els seus murs veiessin mai la construcció de galiots i galeres, però si que volia mostrar-vos un petit recull de gravats que he recollit aquests dies, i en els que els autors no semblen tenir clar com han de ser dibuixades aquestes drassanes.

A més, m’ha caigut un llibre entre mans al que encara no he tingut el suficient temps per donar-li una ullada més amplia, en la que ja dona una idea de la possibilitat de què s’utilitzes també com a magatzem. Deixeu-me que li digui al meu bon amic Joan Prim: “Mestre, tens més raó que un sant”.

Els grabats que us presento pertanyen per ordre, al Castell de San Jorge (Centre d’Interpretació de la Santa Inquisició), els tres següents a la Torre del Oro (Museu Naval de Sevilla), i el darrer al Convent de la Merced (Museu de Bellas Artes de Sevilla). Treieu conclusions.

 Joaquim Ullan
Sevilla, 8 d’octubre de 2010

Anuncis

3 comentaris

  1. Molt interessant, ara vaig a lleixir el 5e dia que crec que no l’obert. Anna


  2. Molt bé tot m’ha agradat molt.


  3. Ara esperem veure les conclusions i els descobriments més importants. Suposo que quedarem més convençuts de les mentides i falsedats que els castellans han creat per desprestigiar la proesa catalana i justificar els beneficis econòmics i polítics que il·legítimament van aconseguir.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: