h1

Cròniques des de la Sevilla Colombina : Dia 2

Octubre 5, 2010

Avui dilluns, encara una mica tocats per la caminada que ens vam donar el dia anterior, ens hem llevat relativament aviat, i desprès d’un bon cafè i una bona ensaimada, hem posat rumb al famós arxiu de Índias. Aquell on diuen què “esta todo, todo…”.

L’arxiu és al costat mateix de la catedral i de “los reales alcazares”. No entraré ara en detalls, perquè ho deixo per un altre dia, però Deu-n’hi-dó que agres que són. A més del control, dels múltiples registres, de només poder entrar amb quartetes de paper i llàpissos, i de ser sotmesos a un interrogatori per tal d’esbrinar que nassos volem fer allà, encara sembla que t’hagin de perdonar la vida.

Un cop acabada la feina a l’arxiu, hem anat a fer un tomb…

Santa Maria la Blanca

L’ímplita i coneguda Consuelo Varela, ens diu sobre Colom que: “curiosament, l’Almirall mai no llogà ni es comprà una casa a Sevilla i només es construí una casa-palau a les Índies quan, d’ençà de 1496, es veié obligat a residir-hi llargues temporades”.

Ves per on, com explica en Jordi Bilbeny en un article, sembla que tenim una prova de què la casa es troba a Barcelona i no a Sevilla gràcies a una carta en castellà del 1495 en què l’Almirall diu  que s’està a Sevilla (Sevilla suplanta a Barcelona). En ella se’ns diu en un moment donat què – “l’església de Santa Maria s’està edificant”.- Com que la carta porta la data del febrer de 1495 i sabem del cert,  que al 1496 s’acaben les obres de la torre octogonal de l’extrem nord de la façana principal de Santa Maria del Mar, és evident que el Descobridor al·ludeix a aquest temple barceloní i no pas al de Sevilla.

D’altra banda, es confirma que a l’Església sevillana de Santa Maria la Blanca  no s’hi van fer reformes ni obres fins a la segona meitat del segle XVII. Anteriorment havia estat una sinagoga jueva, reconvertida a església, fins que arribaren les esmentades obres.

No cal que us digui, que en tota la barriada on és situada Santa Maria La Blanca, absolutament ningú coneix que per allà Colom tingués casa. Quins veïns més despistats.

El monument a Colom

Del monument a Colom, poca cosa a dir. Està situat en un lloc molt allunyat de qualsevol referència històrica important de la ciutat. Sembla situat en un punt on pugui molestar poc.

És una obra molt simple com podeu veure en la imatge que acompanya aquest article. Potser pensareu que tinc la pell fina, però es què, ja m’ho trobo masses vegades. Resulta que com veieu, a mitja altura de la construcció, tenim una cosa que intenta ser una caravel·la (crec jo). En una banda té inscrit el nom de la reina Isabel, i en l’altre, el del rei “Fernando”. Doncs curiosament, mentre que la banda de la reina, està perfectament neta i polida i el nom és llegeix perfectament de lluny, la banda esquerra, és plena d’òxid i brutícia, i costa desxifrar el nom que allà apareix.

Desconeixement

Em sobta també, el total desconeixement que la gent d’aquí, té sobre la història d’aquesta ciutat, i especialment sobre els temes colombins donat que són aquests els que més fama els hi donen. De fet, si no sabés a què vinc a Sevilla, em costaria moltíssim esbrinar que la ciutat té alguna relació amb la descoberta d’Amèrica.

Pel que fa a les oficines de turisme, saben tant del tema com jo de la cria de musclos en captivitat, però això si, “esto estaba lleno de galeones por todas partes…”.

Bé, ens queda molt encara per visitar, però com diu aquella dita, “Santa Rita, que me quede como estoy”. M’en vaig a dormir, a mirar de trobar el meu equilibri mental.

  

Joaquim Ullan

Sevilla, 4 d’octubre de 2010

 

Anuncis

6 comentaris

 1. Caram, molt interessants les vostres recerques, fa posar els pèls de punta anar veient les “8 diferencies” entre la història apresa als llibres de text i la que segurament i basada en fets lògics i provats deu ser.


 2. en aquest museu que heu visitat es troba l´anell d´en colom amb el nom escrit clarament: COLOM.


 3. De fet, no m’extranya gens que la história allunyi qualsevol fet important de Catalunya i la seva gent….Aviat veurem escrit en algun lloc que La Casa Batlló, o el Parc Güell, varen esser dissenyats per “un insigne español”…nacido en Espanya….


 4. Ai papa!, com diria un gitano, que s’ens enfonsa el vaixell! Bona feina Joaquim! Salut i llibertat!


 5. Amics:

  ja vam dir que la història es víu en directe i res millor que veure personalment el lloc dels fets.

  al igual que la sortida de “Palos de Moguer”, la arrivada de Colom es plena de incógnites.

  Sevilla es maravellosa i ho ha de ser desprès de xuclar tot l’or de Amèrica (i de la CEE en temps moderns.. )

  Von viatge i ja en parlarem

  ANTONI


 6. Una historiadora nord-americana que ara no recordo el nom, durant la postguerra va anar a fer uns estudis a l’arhivo de indias i de pas va posar ordre en aquell caos. Va denunciar que la caserna més propera els militars s’eixugaven el cul amb els documents de l’edifici!!! Està tot dit!Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: