h1

El barri de la Ribera

Setembre 8, 2010

La Ribera és un nucli del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella de Barcelona. És un dels nuclis o barris tradicionals del centre històric de Barcelona i és un dels tres que dóna nom al barri administratiu.

El barri de la Ribera va ser el centre econòmic de la ciutat entre els segles XIII i XV, quan la riba del mar arribava realment a tocar el barri, i quan el que avui coneixem com la Barceloneta encara era una illa (l’illa de Maians). Els grans mercaders hi van fer els seus palaus, com els que encara es conserven al carrer de Montcada.

Hom divideix el barri en dos sectors, un, la Ribera més proper a la Via Laietana i un segon conegut actualment com el Born. El Born antigament era conegut com la Ribera del Rec Comtal i ara és delimitat pel Passeig de Picasso, el carrer de la Princesa fins el carrer del Rec, el Passeig del Born, Sant Maria de Mar, el Pla de Palau i l’avinguda del Marquès de l’Argentera. Aquesta zona, el Born, que s’exten al voltant de Santa Maria del Mar fou construïda a les afores de la muralla primitiva i fou anomenada la Vilanova o Vilanova de Mar. A vegades la gent utilitza el terme el Born com a sinònim de tot el barri de la Ribera.

La història oficial ens explica que el desplaçament de les grans rutes marítimes de la Mediterrània a l’Atlàntic, a partir del segle XVI va fer entrar la Ribera en un període de decadència. Aquesta crisi es va agreujar amb l’enderrocament de més de mil cases després de la desfeta de 1714. En el sector enderrocat es va construir la Ciutadella. Aleshores, l’església de la Mercè i el carrer Ample van substituir l’església de Santa Maria del Mar i el carrer de Montcada com a centres de la nova opulència barcelonina. Gairebé tots els vells palaus van quedar abandonats i alguns van arribar a ser locals industrials.

Curiosament després de la guerra de successió, van fer desapareixer tota aquesta zona que a avui ens podria donar infinitat de dades sobre tots aquells personatges que van habitar i conviure en el segle XV, i que ens aclariria força misteris avui encara ocults.

Joaquim Ullan

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: