h1

Jacme Alaric de Perpinyà

Setembre 22, 2009

1z09090200_01

Un d’aquells catalans que semblen com tants d’altres, oblidats per la nostra historiografia, és en Jacme Alaric de Perpinyà, qui com a ambaixador, va ser enviat pel papa Climent IV i el nostre comte, en Jaume el Conqueridor, al gran khan mongol en Abaqa Khan el 1267.[1] No oblidem que el gran khan, va intentar l’apropament amb occident amb diferents enviaments d’ambaixadors per tal dur a terme una acció comuna contra les potències musulmanes (en particular els mamelucs de Síria i d’Egipte).

L’emperador bizantí Miquel VIII Paleòleg havia enviat a la seva filla il·legítima Maria Paleologina per casar-se amb Hulagu Khan, el predecessor de Abaqa. Hulagu va morir abans que hagués completat el viatge, i va ser així que es va casar amb Abaqa. Ella es va convertir en una figura religiosa popular entre els mongols, que havien tingut anteriorment a Doquz Khatun, l’esposa d’Hulagu, com una líder religiosa. Després de la mort de Doquz, aquest sentiment es va dirigir cap a Maria, que va ser anomenada “Despina Khatun”.[1]

Climent i Jacme es van concentrar per aquest motiu, cap a la possibilitat que els mongols poguessin unir-se als europeus en una aliança Franco-Mongol contra els musulmans. A partir de Viterbo el 1267, van enviar una carta, portada per Jacme Alaric de Perpinyà. Com a resposta positiva als missatges anteriors dels mongols, i van informar a Abaqa de la propera creuada (la vuitena croada).

“Els reis de França i de Navarra, prenent seriosament la situació a Terra Santa i protegits amb la Santa Creu, s’estan preparant per atacar els enemics de la Creu. Vos ens escriguereu que volieu sumar-vos al vostre sogre (l’emperador grec Michael Palaiologos VIII) per ajudar els llatins. Us ho agraïm abundantment, però no us podem dir res encara, abans d’haver demanat als governants, quin cami pensen seguir. Els hi transmetrem el vostre consell, a fi d’il·lustrar les seves deliberacions, i informarem la vostra Magnificència, mitjançant un missatge segur, del que s’hagi acordat.”

—Carta de 1267 del papa Climent IV a Abagha [2]

De totes maneres, Abaqa estava ocupat amb les guerres a altres seccions de l’Imperi Mongol, i només va fer vagues promeses d’assistència. [1]. Jacme Alaric va tornar a Europa el 1269, acompanyat d’una ambaixada mongol.

Nota:
[1]: Runciman, pàg. 331-332
[2]: Citat a Grousset, p.644

Referències:
“Histoire des Croisades III”, Rene Grousset
“A history of the Crusades III”, Steven Runciman

 

Anuncis

One comment

  1. […] Alaric Article de la Viquipèdia. Jacme Alaric de Perpinyà Article a la pàgina web Cathalonia. Llibre del fets Article de la Viquipèdia. L’ambaixada […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: